Linkovi

Al Kaida preuzela odgovornost za napade u Madridu - 2004-03-14


Ministar unutrašnjih poslova Anhel Asebes, na rano jutros održanoj konferenciji za novinare, rekao je da je policija pronašla video kasetu na kojoj je snimljena poruka o preuzimanju odgovornosti za napade na željeznièkoj stanici u èetvrtak.

Kaseta je pronadjena u blizini džamije u Madridu, na periferiji grada, nakon što je televizijskoj stanici TeleMadrid telefonom, na arapskom jeziku, javljeno gdje se nalazi.

Asebes je rekao da još nije potvrðena autentiènost video kasete na kojoj je èovjek obuèen kao Arapin, na arapskom jeziku sa marokanskim akcentom, preuzeo odgovornost, kao vojni portparol Al Kaide u Evropi. Španske vlasti su u vezi sa napadima u subotu uhapsile troje Marokanaca i dva Indijca.

Dnevni list «El Pais», pozivajuæi se na policijske izvore, naveo je da su Marokanci povezani sa Abuom Dadahom, navodnim liderom Al Kaide u Španiji, koji se nalazi u zatvoru.

Marokanske vlasti saopštile su danas da su identifikovale trojicu Marokanaca, ali da nema indikacija da su trojica muškaraca, starosti izmedju 30 i 34 godine, povezani sa militantnim islamskim grupama. Marokanski ministar za komunikacije Nabil Benabdala izjavio je za Rojters da æe marokanski bezbjednosni tim otputovati u Španiju, kako bi pomogao u istrazi o poèiniocima teroristièkog napada.

Papa Jovan Pavle Drugi osudio je danas bombaški napad u Madridu, nazvavši ga "užasnim zloèinom". Papa je, govoreæi u svom nedjeljnom obraæanju vjernicima, rekao da je nevjerovatno "kako je ljudska duša sposobna da stigne do taèke na kojoj se smišljaju tako odvratna djela".

Poèelo glasanje za parlament

U Španiji je inaèe jutros poèelo glasanje za nacionalni parlament. Oko 34,6 miliona Španaca s pravom glasa izabraæe 350 poslanika novog saziva parlamenta. Vladajuæa Narodna partija je, prema posljednjim istraživanjima trebalo da osvoji oko 6 odsto više glasova od opozicionih Radnièke socijalistièke partije Španije i Ujedinjene ljevice. U takavom odnosu snaga bi, meðutim, “narodnjaci” i pored pobjede izgubili apsolutnu veæinu u parlamentu.

Demonstranti su meðutim jutros protestovali dok je kandidat vladajuæe stranke glasao, nazivajuæi ga “ubicom”. Ogorèenost na vladajuæi koaliciju raste u svjetlu optužbi da vlast prikriva informacije o odgovornima za napad. Neki glasaèi, kako iz Madrida prenosi agencija Asošijejtid pres, okrivljuju i vladu Hoze Marije Asnara za napade u Madridu, pošto je, kako kažu, privukla pažnju Al Kaide savezništvom prilikom amerièke invazije na Irak.

XS
SM
MD
LG