Linkovi

MUP Srbije nije razmestio policiju na granici sa RS - 2004-03-13


Srpska policija istovremeno je obavestila javnost da nije primila zahtev za pomoæ od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u potrazi za haškim optuženikom Radovanom Karadžiæem.

Inaèe, saradnja sa Haškim sudom i dalje je jedna od važnih tema. Dvojica generala Vojske Jugoslavije, optuženi za ratne zloèine na Kosovu, Nebojša Pavkoviæ i Vladimir Lazareviæ ponovili su da ne nameravaju dobrovoljno da se predaju Tribunalu i time pomognu novoj vlasti u saradnji sa tim sudom. A povodom najava iz vladajuæe koalicije da bi mogao biti donet novi Zakon o saradnji sa Haškim sudom, šef diplomatije državne zajednice Goran Svilanoviæ rekao je da meðunarodnu zajednicu jedino interesuje da Srbija i Crna Gora ispunjava svoje obaveze. Ministar Svilanoviæ je kao svoj lièni stav naveo da državna zajednica treba da ispuni poslednje obaveze prema Haškom tribunalu i da o toj temi prestane da razmišlja. A politièki analitièar Ognjen Pribiæeviæ ocenio je da æe Zapad novoj Vladi Srbije verovatno ostaviti malo vremena da pokaže šta æe uraditi na najvažnijim pravcima politike, a da æe zatim tražiti ispunjavanje svih obaveza, meðu kojima je i izruèivanje za ratne zloèine optuženih državljana Srbije i Crne Gore.

Kao deo meðunarodnih obaveza državna zajednica je preuzela i prikljuèenje dela vojnih jedinica mirovnim snagama Ujedinjenih nacija. Zamenik ministra odbrane Vukašin Maraš ocenio je u razgovoru sa podsekretarom Ujedinjenih nacija za mirovne operacije Žan Marijem Gienoom da su veæ sada te jedinice sposobne da se ukljuèe u mirovne snage, a Gieno je izrazio zadovoljstvo potvrdom Vojske da svoje znanje i profesionalnost ispolji i kao sastavni deo mirovnih misija pod mandatom UN. .

XS
SM
MD
LG