Linkovi

Buš i demokrate opreèno o ekonomskom napretku - 2004-03-13


Predsednik Buš je izneo da njegov dosadašnji rad pokazuje da su poreske olakšice pomogle jaèanju amerièke privrede i stvaranju novih radnih mesta. U redovnoj nedeljnoj radio poruci naciji, predsednik Buš je rekao da Demokrate ugrožavaju ekonomski oporavak i da žele da poveæaju porez.

“Neki politièari u Vašingtonu vide taj novi izazov i žele da reaguju na njega na stari, nedelotvoran naèin. Oni žele da poveæaju federalni porez – a takvo kažnjavanje porodica i malog biznisa nije strategija kojom æe se stvoriti nova radna mesta .”

On, meðutim, nije imenom pomenuo svog najvjerovatnijeg rivala, senatora iz Maseèusetsa Džona Kerija. Buš takoðe nije odgovorio na Kerijeve optužbe da je Bela kuæa dozvolila da previše amerièkih radnih mesta bude premešteno inostranstvo, posebno u Kinu i Indiju. Predsednik Buš kaže da bi restrikcije u trgovinskoj razmeni ugrozile milione radnih mesta koja zavise od izvoznih poslova.

«Te oronule, politièke ideje oporezivanja i trošenja, kao i ekonomski izolacionizam su recept za ekonomsku katastrofu. Postoji bolji naèin da se pomogne našim radnicima i našoj privredi».

Predsednik Buš želi da Kongres njegove poreske olakšice uèini permanentnim i da otvori moguænost za nove sporazume o slobodnoj trgovini. On traži da se olakša rad malim preduzeæima i da se sprovedu pravne reforme kako bi se smanjio broj neosnovanih sudskih postupaka. Rekao je da njegov program reformi obrazovanja podiže standarde u svakoj javnoj školi u Americi, i da uèenici iz škola izlaze spremniji za visoko struène poslove.

U odgovoru Demokrata, senator iz Masaèusetsa, Edvard Kenedi, rekao je da se uoèava “ sve veæa razlika” izmeðu onoga što administracija predsednika Buša kaže i šta èini.

«Èinjenice ne lažu. Bušova administracija i Kongres koji kontrolišu republikanci daju školama tek dve treæine obeæanog novca».

Senator Kenedi aktivno uèestvuje u predizbornoj kampanji Džona Kerija. Kenedi je inaèe jedan od najžešæih kritièara rata u Iraku i neuspešne potrage za iraèkim oružjem za masovno uništenje. «Ni u jednom sluèaju istina nije tako ošteæena kao kada je rijeè o ratu u Iraku. Nijedan predsjednik koji našu zemlju povede u takav rat, ne zaslužuje da bude ponovo izabran»

Senator Kenedi je kritikovao predsednikov ekonomski plan zbog toga što prošle godine nije uspeo da stvori više od milion radnih mesta, kao što je to bilo predviðeno. Amerièka privreda je izgubila 400.000 radnih mesta.

Sve oštrija retorika u predsednikovoj nedeljnoj radio poruci i odgovor Demokrata odražavaju predsednièku kampanju, koja se pridržava stranaèkih pozicija, osam meseci pred predsednièke izbore.

XS
SM
MD
LG