Linkovi

Avganistan: Pokrenuta operacija 'Planinska oluja' - 2004-03-13


Amerièke snage poèele su novu operaciju na istoku Avganistana sa ciljem da se uhvate ili likvidiraju naoružani ekstremisti i pripadnici teroristièke mreže Al-Kaide. Više detalja, iz Islamabada prenosi novinar Glasa Amerike Majkl Kièen.

Amerièki vojni portparol, potpukovnik Brajan Hilferti, rekao je da nova operacija "Planinska oluja" nastavak koalicionih napora protiv pobunjenièkih grupa. Obraæajuæi se novinarima u Kabulu, Hilferti je rekao da u novoj operaciji uèestvuje više od 13 hiljada vojnika koji imaju podršku iz vazduha, ali nije želio da govori o detaljima akcije.

Amerièkim i avganistanskim snagama suprotstavljaju se pobunjenici meðu kojima su pristalice bivšeg Talibanskog režima i teroristièke mreže Al Kaide. Prema novinskim izvještajima, amerièke trupe su bile blizu hvatanja èelnika Al Kaide, Osame Bin Ladena, ali potpukovnik Hilferti kaže da cilj operacije «Planinska oluja» nije hvatanje pojedinaca.

“Definitivno se ne radi samo o jednoj osobi. Uvjereni smo da vodje Al-Kaide i talibana moraju da budu i biæe izvedeni pred lice pravde.», rekao je Hilferti.

Portparol vojske rekao je da je stvarni fokus operacije izrgadnja, rekonstrukcija i bezbjednost Avganistana pred opšte izbore, ovog ljeta.

Poèetak koalicione operacije podudario se inaèe sa pakistanskom potjerom za naoružanim ekstremistima u provinciji Južni Vaziristan. Vlasti u Islamabadu su objavile da njihove aktivnosti u Vaziristanu nisu povezane sa akcijama ameripèke i avganistanske vojske.

XS
SM
MD
LG