Linkovi

Poèetak kampanje obiluje oštrim optužbama - 2004-03-13


Nove propagandne poruke predsjednika Buša kritikuju politku senatora Kerija zbog njegovog protivljenja nekim poreskim olakšicama koje je predložio Buš i insistiranju na veæoj ulozi Ujedinjenih nacija u Iraku.

«I on je želio da odloži odbranu Amerike, dok to ne odobre UN. Džon Keri – pogrešna poreska i odbrambena politika», kaže se u reklamnoj poruci amerièkog predsjednika.

Kerijev izborni štab odgovorio je optužbama da Buš u nastojanju da ponovo bude izabran, sponzoriše negativne i neistinite poruke. Senator Keri kaže da je nova Bušova reklamna kampanja pokušaj da se pažnja biraèa odvrati od suštinskih pitanja.

«Postoji tim Republikanaca koji je zadužen za negativne napade sa ciljem da unište ugled ljudi. Mislim da bi predsjednik trebalo da govori o stvarnim prioritetima naše zemlje», kaže senator Keri.

Rat predizbornim propagandnim porukama sumira naroèito negativnu, prvu sedmicu kampanje kandidata Buša i Kerija.

Senator Keri se našao u žiži interesovanja javnosti, kada je neke republikance oštro kritikovao pre radnicima èikaške fabrike, ne znajuæi da mu je mikrofon ukljuèen.

«Naša borba tek poèinje. To je, znate, grupa najveæih prevaranata i lažova koju sam ikada vidio», rekao je Keri radnicima u Èikagu. Ti komentari su odmah naišli na reakciju predsjednikovih pristalica, meðu kojima je i predsjedavajuæi Predstavnièkog doma, kongresmen iz Ilinoja Denis Hestert.

"Ako mene pitate, on je u ovoj kampanji krenuo pogrešnim putem, nazivajuæi ljude pogrdnim imenima. Mi ne lažemo kad kažemo da je senator Keri staromodni demokrata koji voli da oporezuje i potroši.», kaže kongresmen Hestert.

Predsjednik Buš u svojim govorima trenutno ne pominje direktno senatora Kerija, ali naglašava meðusobne razlike u poreskoj politici.

«Kada èujete – neæemo ukinuti poreske olakšice – to je u stvari vašingtonska šifra koja znaèi – smreman sam da vam poveæam porez», tvrdi predsjednik Buš.

Neobièno je da aktuelni predsjednik imenom naziva oponenta u ovoj, ranoj fazi predizborne trke. U kampanji 1992. godinetadašnji predsjednik Džordž Buš Senior nije pomenuo ime Bila Klintona sve do avgusta. Norman Ornstajn je politièki analitièar u Institutu «American Enterprise» u Vašingtonu.

«Ove nedjelje imali smo nesvakidašnji razvoj dogaðaja, jer je aktuelni predsjednik napao svog protivnika nazivajuæi ga imenom, što je presedan za ranu fazu kampanje», kaže Ornstain.

Ornstain i drugi struènjaci kažu da bi negativan ton u kampanji mogao odvratiti biraèe i da bi to moglo otežati obojici kandidata da kasnije ponovo pridobiju pažnju.

Veæina analitièara smatra da je još rano da se govori o uticaju negativne kampanje na odziv biraèa u novembru.

Analitièar Norman Ornstain kaže da glasaèi tradicionalno predsjednièke izbore posmatraju kao referendum o podršci aktuelnom šefu Bijele kuæe:

«Kada se biraèi budu opredjeljivali ove jeseni, oni neæe posmatrati Džordža Buša i Džona Kerija kao jednake suparnike za predsjednièku funkciju. Prvo što æe glasaèi da se zapitaju je – da li aktuelni predsjednik zaslužuje još jedan èetvorogodišnji mandat».

Ornstain kaže da oba kandidata mnogo rizikuju emitovanjem puno predizbornih spotova ovako rano, jer veæina glasaèa ne obraæa pažnju na kampanju do posljednjih nekoliko nedjelja predizbornog nadmetanja.

XS
SM
MD
LG