Linkovi

Zatvaranje radio stanica u Ukrajini - 2004-03-11


Ukrajinska vlada je primorala privatnu stanicu Radio kontinent da prekine emitovanje programa, pošto joj je zaplenila opremu, zapeèatila prostorije i nakratko pritvorila troje službenika. Do toga je došlo tri dana pošto je ta stanica poèela da prenosi programe radio stanica Slobodna Evropa i Liberti, koje finansira Amerièka vlada. Radio kontinent je prenosio i programe drugih meðunarodnih radio stanica, meðu kojima su Glas Amerike, Bi Bi Si i Dojèe vele. Portparol amerièkog Državnog sekretarijata, Rièard Bauèer, rekao je da je akcija Ukrajinske vlade “napad na demokratiju”.

“To je izuzetno ozbiljno u izbornoj godini u Ukrajini, kada je najveæa potreba za vestima iz brojnih izvora. Do zatvaranja Radija kontinent, koji je pristao da prenosi Radio liberti i Radio slobodna Evropa, došlo je samo nekoliko nedelja pošto je Radio dovira prestao da prenosi programe tih stanica”.

Bauèer je pozvao ukrajinsko voðstvo da dozvoli da Radio kontinent nastavi emitovanje programa i uzdrži se od “podizanja novih prepreka” za prenos meðunarodnih radio programa.

“Ukrajinska vlast mora da prekine svoju sadašnju kampanju protiv nezavisnih medija, koja je u direktnoj suprotnosti sa izreèenom ukrajinskom željom da se demokratizuje i približi evroatlantskim institucijama”.

U meðuvremenu, Heorhi Èeèik, šef jedne ukrajinske radio stanice, nedavno je poginuo u saobraæajnoj nesreæi. Tvrdi se da je upravo išao na dogovor o prenošenju programa Radija Liberti i Radija slobodna Evropa. Okolnosti u kojima je došlo do njegove pogibije nisu jasne, ali se javljaju odreðene strepnje zbog prethodnih ubistava i nestanaka novinara u Ukrajini. Jasno je da je detaljna istraga celog sluèaja od suštinskog znaèaja. Naredni predsednièki izbori u Ukrajini su zakazani za iduæi oktobar. Na prethodnim, održanim 1999, bilo je ozbiljnih propusta. Pomanjkanje slobodnih i poštenih izbora u Ukrajini je deo prakse kršenja ljudskih prava koja obuhvata i ogranièavanje slobode govora, okupljanja i informisanja. Povodom zatvaranja Radija kontinent, Tomas Dajn, predsednik Radija slobodna Evropa i Radija liberti, rekao je da je “sada razumno zapitati se, ko je sledeæi?”

XS
SM
MD
LG