Linkovi

9. marta 1918. godine roðen književnik Miki Spilejn - 2004-03-11


9. marta 1918. godine, književnik Miki Spilejn roðen je u Bruklinu, u Njujorku. Na roðenju je dobio ime Frenk Morison Spilejn, a postao je poznat po detektivskim romanima, naroèito onima u kojima je glavna liènost detektiv Majk Hamer. Spilejnovi romani su obilovali nasiljem i seksom, likovi su bili snažni, a dijalozi vodjeni uliènim reènikom. U to vreme, Spilejnovo pisanje se smatralo šokantnim i previše slobodnim. U jednom od najpopularnijih romana, pod naslovom ” Ja sam porota, “ objavljenom 1947. detektiv Miki Spilejn kaže:

”Imala je noge od milion dolara, i uopšte ih nije krila - toliko da je to ometalo rad u kancelariji. Kosu, crnu kao gavran, nosila je potkresanu kao paž, a haljine su joj prijanjale uz telo tako da me je to podseæalo na krivine autoputa u Pensilvaniji, kad sam je krišom pogledao. Ali, nemojte pomisliti da joj je bilo lako priæi. Video sam je kako je efikasno otkaèila neke mangupa. Kada je trebalo, umela je dok trepneš da skine cipelu i razbije nekome glavu “.

Spilejnove knjige su prodate u višeod stotina miliona primeraka širom sveta. Sada osamdeset - šesto - godišnjak, Spilejn je autorska prava prodao za snimanje mnogih filmova i televizijskih serija.

XS
SM
MD
LG