Linkovi

Rezolucija UN o Španiji - 2004-03-11


Savet bezbednosti UN brzo je reagovao na bombaške napade u Madridu osudivši ih juèe u oštro sroèenoj rezoluciji. Iz sedišta svetske organizacije u Njujorku javio se dopisnik Glasa Amerike, Piter Hajlajn.

Kratka rezolucija je jednoglasno usvojena posle petominutnog sastanka, svega nekoliko sati nakon sto je svetom odjeknula vest o eksplozijama u Madridu. Rezolucijom se bombaški napadi najoštrije osudjuju, a u teksu se takodje kaže da ih je izvršila teroristièka grupa ETA. Presedavajuæi Saveta, francuski ambasador Žan Mark de la Sablier, izjavio je da je španska vlada izrièito zahtevala da se u rezoluciju pomene ETA.

“Španska vlada je saopštila i španska delegacija je zatražila od Saveta bezbednosti da u rezoluciju unese taj termin, a èlanovi Saveta su to jutros i prihvatili.“

Amerièki ambasador u UN, Džon Negroponte, izjavio je da je španska delegacija iznela argument da je najverovatniji motiv napada želja baskijskih separatista da ometu izbore u nedelju.

“Španska vlada smatra da napad nosi obeležje ETE. Reèeno nam je da bilo i drugih pretnji prethodnih dana i sedmica pred izbore koji se održavaju u nedelju. Bilo i drugih pokušaja napada koji su spreèeni, tako da je stanovište španske vlade da je i ovaj atak izvršila ETA. Nema informacija koje bi to pobile”.

Španski delegat Ana Maria Menendez dala je kratko saopštenje u kojem je izrazila zahvalnost za ”jednoglasnu osudu“ napada od strane Saveta bezbednosti. Ona je, medjutim, dobila da odgovori na pitanja novinara o moguænosti da su napadi povezani sa Al Kajdom. Španija je trenutno èlan Saveta bezbednosti u kojem je pružila snažnu podršku amerièkom stavu prema Iraku, kako pre tako i posle rata u toj zemlji. Španski ambasador je takodje predsedavajuæi Odbora Saveta bezednosti za borbu protiv terorizma. Generalni sekretar UN-a, Kofi Anan, takodje je najoštrije osudio napade. Mada je u razgovoru sa novinarima izbegao da odgovori na pitanja o tome ko je moguæi izvršilac napada, Anan je rekao da je, bez obzira kako se definiše terorizam, atak u Španiji moralno neprihvatljiv.

XS
SM
MD
LG