Linkovi

Èermak  i Markaè u Hagu - 2004-03-11


Hrvatski generali Ivan Èermak i Mladen Markaè od jutros borave u pritvorskoj jedinici Tribunala.

Penzionisani generali predali su se jutros holandskoj policiji koja ih je uhapsila i sa aerodroma Shiphol, na koji su u pratnji advokata i novinara, sleteli redovnom linijom Croatia air linesa, prevezla u pritvor. Njihovo izjašnjavanje o krivici zakazano je, iznenadjujuæe brzo, veæ za sutra u 14 i 30 po lokalnom vremenu.

Optužnica u sedamtaèaka tereti Èermaka i Markaèa za ubistva, progone i deportacije Srba iz Krajine i pljaèku njihove imovine nakon akcije Oluja. Optužuju se da su zajedno sa suoptuženim generalom Antom Gotovinom i pokojnim Franjom Tudjmanom, ušetvovali u “zajednièkom zloèinaèkom poduhvatu” èiji je cilj bio da se “nasilno i trajno” uklon srpsko stanovništvo s podruèja Krajine.

Ivan Èermak i Mladen Markaè predali su se tribunalu èetvrti dan nakon što je objavljena optižnuca protiv njih. Tužilaštvo je pozdravilo “njihov brzi dolazak ” kao i èinjenicu da su i optuženici i hrvatska vlada "u ovom sluèaju postupili legalistièki, po zakonu, bez suvišne politizacije" . Tužilaštvo se takodje "nada da æe se takva praksa nastaviti i u buduæe." Portarol tužilasstva Florans Hartman izjavila je da hrvatska vlada omoguæava pristup svedocima i arhivima u razumnom roku i da je sada problem ostao u nedolasku treæeg s iste optužnice, Ante Gotovine.

Odbrana hrvatskih generala najavila je da æe odmah sutra, pošto se njihovi klijenti, kako se oèekuje, izjasne da nisu krivi po svim taèkama optužnice, uložiti zahtev za njihovo puštanje na slobodu do poèetka sudjenja i oèekuju da æe tom zahtevu biti udovoljeno.

XS
SM
MD
LG