Linkovi

Španiju zadesio najteži teroristièki napad u njenoj istoriji - 2004-03-11


Predsednik Buš je u telefonskom razgovoru sa španskinm liderima izrazio sauèešæe Šaniji zbog gubitka života u današnjim bombaškim napadima u Madridu. Amerièki predsednik je na najoštriji naèin osudio napade kao užasan akt terorizma. U razgovoru sa španskim kraljem Huanom Karlosom i premijerom Hozeom Maria Aznarom, Džordž Buš je izrazio najdublje sauèešæe svima koji su izgubili svoje najmilije i založio se za božji blagoslov za sve one koji tuguju u - kako je rekao - ”velikoj zemlji, Španiji.“

“ Rekao sam im da žalimo zajedno sa porodicama žrtava. Èvrsto stojimo uz španski narod. Vrlo cenim borbu španske vlade protiv terorizma i njen odluèan stav protiv teroristièkih organizacija kao što je ETA. Sjedinjene Džrave su uz Španiju“.

Baskijska separatisièka organizacija ETA vodi kampanju nasilja protiv španske vlade veæe 30 godina. Mada, kao što smo èuli u vestima, za sada niko nije peruzeo odgovornost za napade u Madridu, španski ministar unutrašnjih poslova je izjavio da ne sumnja da iza napada stoji ETA. Vodja zabranjene baskijske politièke stranke odbacio je te tvrdnje i nagovestio da odgovornost za napade snosi - kako je rekao - ”arapski otpor“. Španije je pružila èvrstu podršku predsedniku Bušu u borbi protiv terorizma i ratu u Iraku. Zajedno sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, španski premijer Aznar je odluèno podržao odluku predsednika Buša o invaziji na Irak u vreme kada su Francuska i Nemaèka zagovarale dodatne inspekcije inspektora UN-a za oružje. Tu podršku je premijer Aznar pružio predsedniku Bušu uprkos protivljenju španske javnosti. U medjuvremenu, u Iraku se nalazi preko 1300 španskih vojnika.

Generalni sekretar UN, Kofi Anan, pridružio se osudi smrtonosnih bombaških napada u Španiji, nazvavši ih “ besmislenim ubijanjem nevinih ljudi”.

Anan je izrazio zaprepašæenje i ogorèenje zbog teroristièkih napada rekavše da se ubistva nevinih ljudi ne mogu opravdati, bez obzira u ime kog cilja se izvrše.

“Bez obzira kako definišete terorizam, jasno je da je ubistvo nevinih gradjana teroristièki akt, i tu nema nikakve diskusije. To je moralno neprihvatljivo i mislim da svi u ovom zdanju to prihvataju. ”

Generalni skeretar Anan je izrazio sauèešæe španskom kralju Huanu Karlosu i španskom narodu. Španija je èlanica Saveta bezbednosti gde je snažno podržala amerièku rezoluciju o Iraku, pre i posle prošlogodišnje invazije.

XS
SM
MD
LG