Linkovi

U svetu  prošle godine ubijeno  36  novinara - 2004-03-11


U protekloj 2003. godini zabeleženo je naglo poveæanje broja poginulih novinara zbog rata u Iraku, navodi se u najnovijem izveštaju Komiteta za zaštitu novinara sa sedištem u Njujorku. Kako iz Njujorka izveštava saradnica Glasa Amerike, Dženi Falkon -- u pomenutom izveštaju se takoðe navodi pojaèana represija nad novinarima na Kubi i u Kini.

U svetu je prošle godine ubijeno 36 novinara, odnosno skoro dva puta više nego 2002. godine. Novinari su stradali na svim meridijanima, od Kolumbije, Irana, Obale Slonovaèe do Filipina, Rusije i Zapadne obale. Meðutim, treæina ih je stradala u Iraku, ukazuje direktorka Komiteta za zaštitu novinara, En Kuper:

“ 2003. je po broju nastradalih novinara bila grozna godina. Najveæi faktor bio je rat u Iraku. 13 novinara ubijeno je od neprijateljske vatre iako je rat zvanièno proglašen okonèanim. Novinari svaki dan izlažu svoje živote opasnostima izveštavajuæi iz Iraka u kojem se nastavljaju nemiri i nasilje ”.

Sloboda i bezbednost novinara u Iraku biæe i ove godine u centru pažnje dodaje direktorka Komiteta za zaštitu novinara. Situacija u Iraku podstakla je i žestoku debatu o tome da li novinari koji se kreæu sa naoružanom pratnjom prelaze liniju neutralnosti. U pomenutom izveštaju se ukazuje i na poveæanu represiju nad medijima u svetu, ukljuèujuæi atentate, fizièke napade, hapšenja, cenzuru i sudske tužbe. U prošloj godini ukupno je pritvoreno 136 novinara u 95 zemalja. Na Kubi je, na primer, 29 nezavisnih novinara osuðeno je na visoke zatvorske kazne. Slièna represija nad medijima zabeležena je i u Burmi, Eritreji i Vijetnamu, a Kina sa 39 novinara u zatvoru ima najgori rejting u svetu petu godinu uzastopce.

XS
SM
MD
LG