Linkovi

Brakovi homoseksualnih parova u Sjedinjenim Državama - 2004-03-11


Debata o braku izmedju partnera istog pola širi se kao požar, od Oregona na Zapadnoj obali, do Njujorka na istoku Amerike. Više od stotinu parova istog pola je stalo u red da se venèa u Portlandu u saveznoj državi Oregon, pošto su lokalni funkcioneri poèeli da izdaju dozvole za registraciju. Medju njima su i Tini Emberg i njena partnerka:

“Nikada zapravo nisam mislila da je to neka velika stvar. Ali sada kad imamo priliku da se venèamo, pohitali smo ovde i veoma smo uzbudjene. Prilika je zaista sveèana“.

U Njujorku je to bilo drugaèije. Tamo su desetine parova istog pola -- odbijeni jer je njujorški sekretar za pravosudje saopštio da zakon trenutno zabranjuje brak izmedju osoba istog pola. Medjutim, to nije spreèilo jednu ženu da pokuša da se venèa sa svojom dugogodišnjom partnerkom.

“Rastužena sam. Ali sam istovremeno ponosna na sve nas, jer je sve u Gradskoj veænici veoma mirno i izgleda da bilo ko drugi èeka za dozvolu za sklapanje braka. Stoga se nadamo da æe u jednom trenutku službenik ipak reæi: da“.

Debata o braku izmedju homoseksualnih parova je intenzivirana pošto su gradski funkcioneri u San Francisku poèeli, pre tri nedelje, da izdaju dozvole za sklapanje braka za više od tri hiljade parova istog pola. Medjutim, slike u medijima tih parova na venèanju takodje su izazvale demonstracije u nekim delovima zemlje medju onima koji se protive takvim brakovima. Evo komentara jedne žene nedavnom kontakt programu za kablovsku TV mrežu C-SPAN.

“Vi ste možda dobar svet, ali šaljete pogrešnu poruku deci. To je moja primedba. Ono što vi želite da uèinite u svom životu kao odrasle osobe je u redu. Ostavite decu na miru. Pustite ih da sami odluèe kad odrastu“.

Prošlog meseca, predsednik Buš je podržao potez da se odobri ustavni amandman u cilju zabrane braka izmedju osoba istog pola. Takav potez su pozdravile konzervativne grupe koje su u to smislu mesecima vršile pritisak na predsednika. Medju onima koji podržavaju takav amadman je Megi Galager, predsednik Instituta za brak i javnu politiku. “Brine me što smo svedoci fragmentacije naše braène kulture, kad gradonaèelnici i državni funkcioneri u, kako ja to vidim, kampanji samo-promocije, u osnovi najavljuju da imaju pravo da sastave sopstvenu definiciju braka i sprovedu je u svojoj jurisdikciji“.

Izgledi za sprovodjenje u delo ustavnog amandmana nisu izvesni. Promena ustava zahteva dvo treæinsku veæinu u Predstavnièkom domu i Senatu i odobrenje u tri èetvrtine od ukupno 50 država. Pored toga, neki èlanovi Kongresa sa obe strane politièkog spektra osporavaju validnost ustavnog amandmana po ovom pitanju. Medjutim, lider republikanaca u Senatu, Bil Frist, kaže kako strahuje da æe lokalni funkcioneri nastaviti da autorizuju homoseksualne brakove, u sluèaju da Kongres ne preduzme akciju. U medjuvremenu, nastavlja se debata oko toga šta je definicija braka i ko ima pravo da stupi u braènu zajednicu.

XS
SM
MD
LG