Linkovi

Politièari se ulaguju Holivudu - 2004-03-10


Holivud je iznad svega izvor finansija za kampanje politièara, kojima su neophodne velike kolièine novca za kupovanje minutaže na televiziji kako bi svojim promotivnim spotovima privukli glasaèe. Mnogi u Holivudu imaju dovoljno da mogu da izdvoje zakonski maksimum od dve hiljade dolara za pojedinaènog kandidata, ali neki mogu da izdvoje i mnogo veæe priloge za politièke partije. Pored toga, politièki uticaj same države Kalifornija ne sme se potceniti. Pobeda u toj državi je presudna za predsednièke kandidate zato što je Kalifornija amerièka država sa najveæom populacijom i donosi 55 izbornih delegata.

Najverovatniji kandidat Demokratske stranke, Džon Keri, organizovaæe 30. marta veèeru u Los Anðelesu kako bi prikupio novèane priloge, a svako od prisutnih uplatiæe po dve hiljade dolara. Mnoge holivudske liènosti planiraju da se pojave. Predsednik Buš, nedavno je prikupio 800 hiljada dolara na sliènoj veèeri u Los Anðelesu, kojoj su prisustvovali neki donatori iz Holivuda. Piter Kifer je politièki novinar lista «Holivud Riporter», koji izdaje zabavna industrija. On tvrdi da u toj industriji ima mnogo istaknutih demokrata, a meðu njima i neki studijski magnati.

«Iza scene su mnogi direktori kompanije «DreamWorks». Džefri Kacenberg, Dejvid Geffen i Stiven Spilberg su vrlo odane pristalice demokrata, a mnogi su bili veoma bliski sa Bilom Klintonom tokom njegovog osmogodišnjeg predsednièkog mandata»

U ostale poznate holivudske demokrate ubrajaju se producent Stiven Bing, kao i Haim Saban, investitor poreklom iz Egipta, koji se obogatio zahvaljujuæi zabavi za decu.

Kada je reè o kreativnoj strani Holivuda, glumac Martin Šin, glumac i reditelj Rob Rejner i pevaèica i glumica Barbra Strejsend ne kriju svoje demokratsko opredeljenje.

Dona Bojarski je demokratski konsultant koja saraðuje sa velikim brojem holivudskih zvezda, ukljuèujuæi i Rièarda Drajfusa. Ona istièe da je njihova finansijska podrška kandidatima veoma važna.

«Takoðe i njihova pojava. Ljude u ovoj zemlji zanima šta poznate i slavne liènosti imaju da kažu. To može da doprinese uzbuðenju, dinamici i dobroj zabavi na dogaðajima i politièkim skupovima. Oni zaista mogu da 'zapale' masu. Dakle, postoji nekoliko naèina kako holivudske zvezde mogu da uèestvuju u kampanjama, i ja oèekujem da æe, kao i prethodnih godina, oni to svakako uèiniti i ove godine»

Mnogi u Holivudu su demokrate, ali ima i republikanaca, a jedan od njih je Džerold Perenkio, direktor televizijske mreže na španskom jeziku - «Univision». Novinar «Holivud Riportera» Piter Kifer kaže da neki direktori holivudskih studija pomažu i republikance. Tri poznate liènosti ili filmske zvezde iz Holivuda imale su, odnosno imaju visoku politièku poziciju u Kaliforniji - i sve tri su bile republikanci. Najpre Džordž Marfi, glumac i plesaè iz 40-tih i 50-tih godina 20. veka, koji je 1964. godine postao senator. Zatim Ronald Regan, koji je dva puta bio guverener Kalifornije, a zatim je dva puta biran za amerièkog predsednika. Od okotbra 2003, tu je i zvezda akcionih filmova, Arnold Švarceneger, koji je postao guverner Kalifornije krajem prošle godine, kao predstavnik republikanaca. Saradnici Arnolda Švarcenegera kažu da on planira da povede kampanju za reizbor predsednika Buša, èime æe jedan deo holivudskog glamura dobiti i republikanska strana.

XS
SM
MD
LG