Linkovi

Zašto se Libija odrekla oružja za masovna uništavanja? - 2004-03-09


Odluka pukovnika Gadafija da odustane od izgradnje oružja za masovna uništavanja bila je iznenadna. Bušova aministracija je to odmah proglasila za dokaz efikasnosti njene oštre politike suzbijanja širenja te vrste oružja. U jednom govoru, održanom u februaru, Gadafi je rekao da posle teroristièkih napada na Sjedinjene Države razvijanje nuklearnog arsenala nije više dobra ideja:

”Ni jedna država koja usvoji takvu politiku neæe moæi da se zaštiti. Na protiv, izložiæe se opasnosti. Trka u nuklearnom naoružavanju je sumanuta i razarajuæa za privredu i život. Mi bismo želeli da imamo bolju ekonomiju i poboljšamo standard.“

Posustala libijska privreda drugi je razlog za odluku pukovnika Gadafija da se odrekne nuklearnog programa i obnovi veze sa Zapadom, koji se prema njemu veæ 20 godina odnosi kao prema otpadniku. Prema diplomatama u Tripoliju, Libija je proæerdala veliki deo svog naftnog bogatstva na grandiozne Gadafijeve pokušaje da predvodi arapski svet i Afriku i izgradi posebnu, libijsku vrstu socijalizma. Ali, sada se sve to menja, kaže direktor Akademije za postdiplomske studije, polunezavisnog istraživaèkog instituta u Tripoliju, Salah Ibrahim:

Ibrahim kaže da su nesuglasice koje su u prošlosti postojale sa Sjedinjenim državama i Zapadom sada nestale i da Libija više nema razlog za razvoj oružja za masovna uništavanja.

Medjutim, struènjak za suzbijanje širenja nuklearnog naoružanja iz vašingtonske Karnegijeve fondacije, Džozef Sirinsione, sumnja da je strah od amerièkog napada motivisao libijskog lidera da se odrekne oružja za masovna uništavanja:

”Do toga je dovela želja Libije za zapadnim tržištem, zapadnim ulaganjima i integracijom sa Evropom. Gadafi nije strahovao da æe Sjedinjene Države iz nekog razloga da napadnu Tripoli. Nema dokaza da je on bio na nekoj listi Sjedinjenih Država, pogotovu što Vašington sada ima pune ruke posla sa Irakom.“

U odgovor na libijsko odricanje od oružja za masovna uništavanja i isplatu kompenzacija porodicama žrtava eksplozija aviona, koje su podmetnuli libijski agenti, Sjedinjene Države su ukinule zabranu Amerikancima da putuju u Libiju i objavile nameru da dozvole amerièkim naftnim kompanijama da pregovaraju o povratku. Libija je takodje pozvana da u Vašingtonu otvori svoju kancelariju. Ali Libija se nada neèem veæem. Direktor Akademije za postdiplomske studije, Salah Ibrahim, kaže kako njegova zemlja želi ništa manje od ukidanja amerièkih sankcija:

Ibrahim kaže kako Libija priželjkuje amerièku i evropsku pomoæ u razvoju privrede i reformi libijskih institucija. Ukidanje amerièkih sankcija, kaže on, omoguæilo bi Libijcima da studiraju u Sjedinjenim Državama, a libijskoj naftnoj industriji i aviotransportu da kupuju rezervne delove i opremu.

Evropske diplomate u Tripoliju istièu da je Libija zamrzla koncesije koje su amerièke firme imale za eksploataciju libijske nafte, nadajuæi se da æe se one jednom vratiti u Libiju. Ta zemlja sada proizvodi upola manje nafte nego sedamdesetih godina, a samo èetvrtina zemlje je ispitana u traganju za novim nalazištima. Libijski funkcioneri kažu da njihova naftna industrija vapi za amerièkom tehnologijom za pronalaženje i vadjenje nafte. A prema diplomatama u Tripoliju, upravo to je najvažniji razlog za libijska nastojanja na pomirenju sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG