Linkovi

Novi grèki premijer objavio sastav kabineta - 2004-03-09


Dva dana pošto je velikom veæinom pobedio na parlamentarnim izborima i okonèao deceniju vladavine socijalista, novi grèki konzervativni premijer Kostas Karamanlis obelodanio je sastav novog kabineta, u kome se našlo mesta i za iskusnije i za manje iskusne politièare. Karamanlis je obeæao da æe odmah prionuti na rešavanje goruæih pitanja, ukljuèujuæi ponovno ujedinjenje Kipra i posustale pripreme za održavanje letnjih Olimpijskih igara. Iako su neki analitièari oèekivali da æe Karamanlis osnovati ministarstvo za Olimpijadu, predstavnik vlade je objavio da æe, umesto toga, premijer lièno preuzeti odgovornost za pripreme. Pored redovne dužnosti premijera, Karamanlis æe voditi i resor Ministarstva kulture, koje je odgovorno za pripremanje tog velikog sportskog dogadjaja u avgustu.

U medjuvremenu, Ministarstvo inostranih poslova preuzeæe 75-godišnji Petros Moliviatis, sa neposrednim zadatkom da sprovede pregovore o ujedinjenju Kipra. Razgovori dve zajednice na tom ostrvu ušli su u odluèujuæu fazu i sada bi Grèka i Turska trebalo da se umešaju, kako bi izgladile nesuglasice izmedju kiparskih Grka i Turaka. Posle dugogodišnje diplomatske karijere u Ankari i Ujedinjenim nacijama, Moliviatis se smatra za iskusnog pregovaraèa, sasvim doraslog kompleksnim problemima na Kipru.

Ali 47-godišnji premijer Karamanlis nije prekršio svoje obeæanje da æe i pripadnike svoje generacije ukljuèiti u kabinet. Glavni medju mladjima je Jorgos Alogoskufis, koji æe - kako se i predvidjalo - predvoditi ministarstvo finansija. Alogoskufis je bio glavni tvorac strateškog plana stranke Nova demokratija za predizbornu kampanju, tokom koje je obeæao da æe poveæati izdatke za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i privatizovati mnoge državne firme.

XS
SM
MD
LG