Linkovi

Pakistan testirao novu raketu - 2004-03-09


Pakistanski državni mediji prenose da je jutros izvršena uspešna proba dvostepene rakete tipa Šahin 2, koja je preletela više od dve hiljade kilometara. U jednom televizijskom intervjuu, najistaknutiji pakistanski raketni struènjak Samar Mubarikmand rekao je da raketa Šahin 2 u stvari ima domet od dve i po hiljade kilometara, ali da je isprobana na manjoj razdaljini kako bi njen cilj ostao u pakistanskim državnim vodama. Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Masud Kan najavio je test dan ranije, rekavši da je Indija obaveštena unapred. Nju Delhi za sada nije reagovao. Masud Kan je rekao da su rakete za nosenje bojevih punjenja, kao što je Šahin 2, važne za produžavanje uverljivosti pakistanske politike odvraæanja od napada:

”Zbog toga moramo da s vremena na vreme isprobavamo ove rakete. Naša sposobnost dosezanja ciljeva mora da se potvrdjuje i mi moramo da budemo u stanju da odvraæamo druge od agresije i spreèimo moguænost da se nadjemo pod vojnim pritiskom,“ rekao je Kan.

I Indija i Pakistan poseduju nuklearno naoružanje, a kao davnašnji rivali, od vremena sticanja nezavisnosti od Britanije, 1947. godine, imali su tri krupnija oružana sukoba. Medjutim, nedavno popuštanje medjusobne zategnutosti dovelo je do obnavljanja davno prekinutih mirovnih razgovora. Sastanak ministara inostranih poslova Indije i Pakistana planiran je za avgust.

XS
SM
MD
LG