Linkovi

Buš hvalio iraèki privremeni ustav - 2004-03-08


Predsednik Buš je rekao da privremeni ustav predstavlja važan korak ka suverenitetu Iraka. U pisanom saopštenju Buš je èestitao iraèkom Vladajuæem savetu i iraèkom narodu. On je rekao da na putu ka demokratiji treba obaviti još mnoge teške poslove, ali da ovaj dokument može to da olakša.

Èlanovi iraèkog Vladajuæeg saveta potpisali su privremeni ustav juèe (ponedeljak), posle višenedeljnih teških pregovora i dvostrukog odlaganja. Neki od èlanova koji predstavljaju šiitsku veæinu u Iraku izjavili su da još gaje izvesne rezerve, ali da su ga ipak potpisali jer ga smatraju korisnim za dalje kretanje zemlje ka punom suverenitetu.

Predsednik Buš nije pominjao te šiitske zabrinutosti u svom saopštenju, izdatom uoèi njegovog obraæanja politièkim pristalicama u Dalasu, u Teksasu. U tom govoru, on je samo u uopštenim crtama govorio o prelazu na demokratiju u Iraku:

”Stojimo uz iraèki narod dok on preuzima veæu odgovornost u sopstvenoj odbrani i približava se samoupravi. To nisu laki zadaci, ali su neophodni. Dovršiæemo ono što smo zapoèeli i odneæemo ovu suštinski važnu pobedu u ratu protiv terorizma.“

Amerièki i iraèki funkcioneri sada imaju manje od èetiri meseca za sastavljanje privremene iraèke vlade, koja bi trebalo da preuzme kontrolu 30. juna. Ta vlada izradiæe trajan ustav i pripremiti održavanje opštih izbora, pre isteka januara iduæe godine.

XS
SM
MD
LG