Linkovi

Amerièki Kongres i izborna godina - 2004-03-08


Ove nedelje, paralelno sa pojavom televizijskih spotova predsednika Buša, republikanci u Predstavnièkom domu poèeli su da upuæuju politièke kritike na raccun senatora Kerija. Dok demokrate nastavljaju da napadaju predsednika Buša u domenu ekonomskih pitanja , republikanski lideri akcenat svoje kritike stavljaju na budžetske predloge koje je Keri izneo u govorima tokom kampanje. Optužujuæi Kerija za «nazadno razmišljanje», republikanci su izjavili da bi njegova politika mogla da dovede do poveæanja poreza i mnogo veæih drzzavnih izdataka od sadašnjih. Pitanje izdataka je osetljo, jer ccak i neki konzervativni èlanovi Bussove stranke negoduju zbog brzine trošenja novca i porasta administracije pod predsednikom Bussom. Republikanci su detaljno uzvratili na neke Kerijeve izjave: na njegove optužbe da je Bušova administracija najviše kriva za pad zaposlenosti u industrijskom sektoru, uzvrachaju da je taj trend ustvari poèeo još u vreme predsednika Klintona. Odgovarajuchi na tvrdnje demokrata da je politika republikanaca dovela do najveæeg gubitka radnih mesta u poslednjim decenijama, pred Odborom za namenska sredstva odgovorio je republikanski kongresmen Bil Tomas:

« Svi mi verujemo da svaki Amerikanac koji želi da se zaposli treba da se zaposli i èinimo sve što je u našoj moæi da osiguramo da se to i dogodi. Mi se trudimo da tako bude u sadašnjoj Bušovoj administraciji, a naravno i u sledeæoj Bušovoj administraciji».

Demokrate, u medjuvremenu uzvraæaju na napade, navodeæi detalje iz brojnih izveštaja koji govore o Bušovim promašajima u ekonomskoj politici, politici zapošljavanja, obrazovanja, prirodne sredine i unutrašnje bezbednosti. U izveštaju koji je objavljen na prvu godišnjicu uspostavljanja Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, demokrate su elaborirale o propustima administracije da obezbedi dovoljno sredstava za prevenciju novih teroristièkih napada. Prema reccima demokratskog kongresmena Džima Tarnera:

« Još uvek nije poznat zadatak onih koji æe prvi odgovoriti u sluccfaju napada, i nije poznato šta im je uopsste potrebno da zaštite našu zajednicu ».

Lider demokratske manjine, Nensi Pelosi, u medjuvremenu je najavila bližu saradnju sa Kerijem u narednim mesecima u koordinaciji povratka Demokrata u Belu Kuæu i njihovog preuzimanja veæine u Kongresu.

« Veoma sam sreæna ssto sada imamo kandidata. Demokrate che raditi sa svojim kandidatom na poboljšanju ekonomije, pronalaženju zaposlenja, boljoj zdravstvenoj zaštiti , najboljem moguæem obrazovanju za decu, zaštiti životne sredine i oèuvanju amerièke bezbednosti».

Pelosijeva je naglasila da je sada cilj Demokratske stranke da definiše svoju poruka pred predstojeæe izbore, i u nju ukljuèi sve kljuène elemente koje zagovaraju stranaèki lideri i koji su vazzni amerièkim glasaèima.

XS
SM
MD
LG