Linkovi

Dva hrvatska generala uskoro u Hagu - 2004-03-08


Informaciju koja je veæ desetak dana top tema u hrvatskim medijima o optužnicama Haškog suda protiv penzionisanih generala Hrvatske vojske Ivana Èermaka i Mladena Markaèa kao i proširenoj optužnici protiv odbjeglog generala Ante Gotovine danas je na konferenciji za novinare zvanièno potvrdila hrvatski ministar pravosuða Vesna Škare-Ožbolt. Ona je u ime hrvatske vlade pozdravila izraženu spremnost optuženih generala Èermaka i Markaèa da se dobrovoljno predaju u Hag, pri èemu je naglasila kako æe im vlada pomoæi u pripremi odbrane i zahtjevu za puštanjem na slobodu do poèetka sudskog procesa.

Istovremeno advokati Èermaka i Markaèa Miroslav Šeparoviæ i Èedo Prodanoviæ danas su najavili kako æe njihovi štiæenici u Hag otputovati u èetvrtak ujutro redovnom linijom Croatia Airlinesa, te da æe se veæ u petak pred sudskim vijeæem izjasniti o svojoj krivnji. Prema njihovim rijeèima optuženi generali u potpunosti odbaciju sve taèke optužnice, a posebno su nezadovoljni politièkim insinuacijama da su uz pokojnog predsjednika Tuðmana i generala Gotovinu odgovorni za planirani progon krajinskih Srba.

Povodom najnovijih Haskih optužnica danas se oglasio i predsjednik Hrvatske Stipe Mesiæ koji je rekao da je, ako bude trebalo, pred sudom spreman svjedoèiti o tome da je general Èermak u Kninu bio zadužen za uspostavljanje civilne vlasti i da nije direktno bio ukljuèen u izvoðenje vojnih operacija.

Spremnost generala Èermaka i Markaèa da izaðu pred Haški sud pozdravile su sve opozicione parlmentarne stranke osim Ðapiæeve Hrvatske stranke prava koja smatra da Hrvatska ne smije pristati na citiram politièka sudjenja odbrambenom ratu kojima se negiraju temelji hrvatske države.

XS
SM
MD
LG