Linkovi

Trka za Belu Kuæu se zaoštrava - 2004-03-07


Predsednik Buš, sada, o senatoru Džonu Keriju govori kao o svom protivniku. Istovremeno, senator Keri, koji æe najverovatnije osvojiti nominaciju Demokratske stranke, sve oštrike kritikuje spoljnu i ekonomsku politiku predsednika Buša. U intervjuu koji dnevnik Njujork Tajms objavljuje, na naslovnoj strani svog nedeljnog izdanja, senator Keri osudio je naèin na koji je predsednik reagovao na krizu na Haitiju. On u intervjuu ukazuje da su SAD trebale da pošalju trupe na Haiti kako bi zaštitile Žana Bertrana Aristida, zbog toga što je, uprkos èinjenici da je pravio greške, bio izabrani predsednik. To je prvi opsežan intervju o spoljnopolitièkim temama koji je senator Keri dao, nakon što se nejgov glavni demokratski protivnik – senator Džon Edvards – povukao iz trke za predsednièku nominaciju. Istovremeno, Bušova kampanja je poèela da emituje prvu seriju televizijskih spotova, koji naglasak bacaju na vodeæu ulogu koju predsednik ima u ratu protiv terorizma. Republikanci žele da borba protiv terorizma bude glavna tema predizborne kampanje, dok bi Demokrate želele da naglasak stave na ekonomiju. U seriji javnih nastupa, koji - nedeljom ujutro - dominiraju amerièkim televizijskim programima, obe strane su demonstrirale svoju izbornu strategiju. U programu FOKS televizije, predsedavajuæi izbornog štaba za tim Buš-Èejni, bivši guverner Montane, Mark Rosko, branio je odluku da se u spotovima koriste kadrovi od 11. Septembra 2001.

“Podseæanje na taj trenutak ukazuje na to kako je predsednik vršio dužnost u jako teškom trenutku. A služi i da pokaže šta u buduænosti planiramo da uradimo u vezi sa terorizmom.”

Nešto kasnije, u nastupu na programu Susret sa Nacijom televizijske mreže Ci-Bi-Es, guverner Pensilvanije Ed Rendel ukazao je da su skoriji dogaðaji doveli u pitanje predsednikovu spoljnu politiku. Guverner Rendel, koji je svojevremeno bio predsedavajuæi Demokratske stranke, napomenuo je da èak i oni koji su podržavali rat u Iraku, sada imaju razloga da kritikuju administraciju.

“Mi smo bili potpuno nespremni za mir. Nemamo predstavu kako da preoblikujemo Irak. Mislim da je, u periodu promena, opravdana osnovana kritika.”

Guverner Rendel je jedno ime sa vrlo dugog spiska potencijalnih potpredsednièkih kandidata. On je predvideo da æe izborna trka biti tesna, koju æe sve vreme pratiti jako zaoštrena debata. U programu Ove nedelje, televizijske mreže Ej-Bi-Si, republikanski senator Džon Mek Kein, iz Arizone izneo je slièno mišljenje.

“Ovo je najviše polarizovana politièka situacija koju sam video. I naravno da se brinem da bi mogla da postane neprijatna, a ne verujem da æe se bilo koja strana uzdržavati.” Senator Mek Kejn predviða da æe, u sluèaju da se nastavi sa ovakvim tonom kampanje, to obeshrabriti veliki broj Amerikanaca, što æe dovesti do slabog odziva biraèa. On je kandidate pozvao da manje pažnje obraæaju prošlosti, a da veæu pažnju posvete naèinu koji æe dovesti do napretka u zemlji.

XS
SM
MD
LG