Linkovi

Ubijen direktor Crvenog polumeseca - 2004-03-07


Funkcioneri u jugoistoènom Avganistanu saopštavaju da su nepoznati naouružani napadaèi ubili direktora lokalnog Crvenog polumeseca. Dopisnik Glasa Amerike Majkl Kièin izveštava iz Pakistana:

Direktor Crvenog polumeseca za pokrajinu Zabul ubijen je u subotu dok je putovao u svoje rodno selu iz glavnog grada te pokrajine Kalata. Njegov brat koji je takodje bio u vozilu za vreme napada, prošao je bez povreda. Funkcionerima nije jasno da li je taj incident delo militanata koji vode anti-vladin ustanak u tom regionu. Zabul je prošle godine bio poprište niza teroristièkih incidenata vezanih za taj ustanak, kojim rukovode ostaci Talibanskog režima. Nakon više meseci relativnog mira, u istoj pokrajini je došlo do novog nasilja u petak kad su napadaèi ubili jednog turskog inženjera, koji je radio na loklanom projektu rekonstrukcije, kao i njegovog èuvara. Vlasti krive Talibanske militante za napad u petak. Potpukovnik Brajan Hilferti, predstavnik amerièkih snaga u Avganistanu, kaže da je izbor humanitarnih radnika i drugih civilnih meta znak sve veæe slabosti militanata.

“Mi mislimo da je to primer oèaja terorista, jer napadaju ljude koji su došli u Avganistan“.

Avganistanske i amerièke trupe i dalje se bore sa militantima i devet osumnjièenih pobunjenika je ubijeno u južnoj avganistanskoj pokrajini Paktika tokom sukoba u petak.

XS
SM
MD
LG