Linkovi

Napad u centru Bagdada - 2004-03-07


Sirene su se oglasile pošto je bar nekoliko raketa eksplodiralo unutar te teško èuvane zone. U medjuvremenu, amerièki administrator u Iraku optimistièan je u vezi sa novim iraèkim privremenim ustavom, za koji veruje da æe sutra biti prihvaæen, nakon što je u petak – u poslednjem trenutku – došlo do odlaganja ceremonije potpisivanja.

U nedeljnom programu vesti televizijske mreže FOKS, amerièki civilni administrator u Iraku, Pol Bremer, izrazio je ubeðenje da æe privremeni Ustav sutra biti potpisan.

“Nadamo se da æe sveèano potpisivanja biti sutra održano. Primili smo saopštenje koje je izdao sadašnji predsednik Vladajuæeg saveta u kojem se navodi da sutra nameravaju da potpišu Ustav.”

Jedna od spornih tema bio je èlan Ustava koji predviða da bilo koje 3 iraèke provincije mogu da ulože veto na tekst stalnog Ustava, èak i u sluèaju da takav Ustav prihvati veæina Iraèana. Šiiti, koji èine oko 60% stanovništva, zabrinuti su da bi taj èlan Ustava mogao da pruži previše ovlašæenja Kurdima, koji kontrolišu 3 oblasti na severu zemlje, ali koji èine manje od 20% stanovništva Iraka. Bremer je ukazao da su nesporazumi poput tog – kako se izrazio – samo “neravnine na putu” ka demokratiji.

“Zaista je fantastièno da Iraèani, širom zemlje, sada vode debate o stvarima koje smo mi, Amerikanci, raspravili pre 200 godina – kao što su sloboda govora, pravo na slobodne demonstracije, sloboda okupljanja. Mislim da je to divno, a zaštita manjina je važna u demokratiji. Nije to lako razmeti. Mislim da su sada poèeli da se sa time suoèavaju.”

Istovremeno, ambasador Bremer je naglasio da Sjedinjene Drzave i dalje planiraju da do 30. juna vlast prenesu na prelaznu iraèku vladu.

“Sami Iraèani, što je potpuno razmljivo, insistiraju na prestanku okupacije. Nije lepo biti pod okupacijom, a ja, kao licnost koja to zna iz prve ruke, mogu da kažem da nije ni lepo biti okupator. Iraèani žele da povrate suverenitet. Mi smatramo da æe to pomoæi u vezi sa politièkom situacijom, a verujemo da æe pomoæi i o pitanju bezbednosti. To je i u našem interesu. Stoga æemo se pridržavati dogovorenih rokova.”

U vezi sa prošlo - nedeljnim samoubilaèkim bombaškim napadima, Bremer je naglasio da su ih izvršile – kako je rekao – “ ubice koje su obuèavane širom sveta, ” a koje su u Irak stigle iz inostranstva. Dodao je da koalicione snage rade na tome da bi ubedile Iran i Siriju da pojaèaju kontrolu svojih granica prema Iraku. Istovremeno, Bremer je rekao da æe u Bagdad uskoro stiæi tim amerièkih pravnih struènjaka, koji treba da pomognu Iraèanima da prikupe neophodnu dokumentaciju, da bi pred specijalnim sudovima mogli da poènu procesi protiv Sadama Huseina i jos nekih rukovodilaca bivšeg iraèkog režima. jnih funkcionera da nije bilo žrtava.

XS
SM
MD
LG