Linkovi

Robotizovano vozilo na Marsu - 2004-03-07


Robotizovana vozila Spirit i Oportjuniti ispituju nova mesta u traganju za dodatnim dokazima da je nekada voda tekla drevnim Marsom. Vozilo Oportjuniti je pronašlo dokaze o vodi mesec dana pošto se sonda spustila na površinu prašnjave, crvene planete. Detaljnom analazom minerala na podruèju višeslojnog, kamenitog, presušenog dna, utvrðeno je ono za šta su vozila i bila poslata - da je nekada tamo postojala voda. ... Jedan od šefova Amerièke agencije za svemirska istraživanja, Ed Vejler, kaže :

”Naš krajni cilj na Marsu jeste da odgovorimo na dugogodišnje pitanje : ‘ Da li postoji, ili je postojao život na Marsu ? Današnji rezultati predstavljaju ogroman korak ka ostvarenju tog cilja“.

Nauènici su saopštili da nije jasno da li je mesto koje je pretraživalo vozilo Oportjuniti, nekada bilo prekriveno ogromnim slojem vode, kao što je okean, koji je otada ispario, ili je voda tekla kamenitim dnom, koje je stvoreno posle eksplozije vulkana. Nadaju se da æe pronaæi odgovore kada vozilo Opportunity poène novo kopanje mesta nazvanog Pljosnata stena, kraj kojeg se vozilo nalazi. ... U meðuvremenu, na drugoj strani planete vozilo Spirit prešlo je 28 metara do kratera nazvanog Bonneville. U blizini mesta sletanja sonde, Spirit je našao dokaze koji ukazuju na moguænost postojanja vode, ali za sada to otkriæe nije tako zanimljivo, kao ono koje pronašlo vozilo Opportunity. U oba sluèaja, nauènici još ne znaju da li je voda doprinela nekom obliku života. Nadaju se da æe više nauèiti, posle najnovije misije NASE, pošto se krajem decenije, uzorci stena i tla sa Marsa prebace na Zemlju.

XS
SM
MD
LG