Linkovi

Avganistan - 2004-03-06


Avganistanci preuzimaju kontrolu nad svojom zemljom i postižu napredak ka samoupravi. Novim ustavom se štite prava žena u Avganistanu, koje su postigle mnogo na polju emancipacije od kako je svrgnut ekstremni islamski Talibanski režim. Avganistan je od skrovišta za teroriste postao saveznik u ratu protiv terorizma. Nato sada predvodi medjunarodnim bezbednosnim snagama u Kabulu i u severnom gradu, Kunduzu. Amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, izjavio je da æe se ta uloga nastavti.

“Imate veliku podršku u Nato-u, koji nastavlja da pomaže Avganistanu u oblasti bezbednosti, i ta pomoæ ce se poveæati narednih meseci”.

Avganistanci saradjuju u nastojanju da njihova zemlja postane bezbednija. U Kandaharu je jedan terorista nedavno ubio 15 osoba, od kojih osmoro dece. Isti terorista je zatim pokušao da se sakrije u jednoj kuæi. Žena koja je živela u toj kuæi prijavila ga je policiji. Uprkos takvim aktima terorizma, Hamid Karzai, avganistanski predsednik, izjavio je da se bezbednosna situacija poboljšava i znaèajan broj talibanskih boraca želi sada da se preda.

“Kao pokret, Taliban više ne postoji... svaki akt koji se izvši Kalašnjikovim nije akt nekog èlana Talibana ili Al Kaide”.

Amerièki sekretar za odbarnu, Donald Rumsfeld, pozitivno gleda na buduænost te zemlje. On je rekao da bi Avganistan mogao da postane model za slobodu i umerenost u muslimanskom svetu.

XS
SM
MD
LG