Linkovi

Holbruk predviða samostalnost Crne Gore i Kosova - 2004-03-05


Bivši ambasador SAD u UN, Rièard Holbruk, predviða da æe u bliskoj buduænosti na Balkanu biti stvorene dvije nove države.

“Tamo gde je nekada bila jedna Jugoslavija sada se nalazi pet zemalja. Rekao bih da æe kroz pet, deset godina tamo biti sedam zemalja. To je samo moje predviðanje, a na narodima u regionu je da odluèe o buduænosti. Meðutim, kakav god da bude, taj proces bi trebalo da se razvija mirno, a to zahtjeva prisustvo i vodeæu ulogu meðunarodne zajednice”, rekao je Holbruk Glasu Amerike.

Holbruk je rekao da bi meðunarodna zajednica trebalo da prihvati eventualni razlaz Srbije i Crne Gore.

“Srbija i Crna Gora je ono što bismo mi u Americi nazvali ”brak na silu“. One bi trebalo da odluèe da li žele da taj brak preživi ili ne. Ukoliko slobodno i dobrovoljno izglasaju da se razvedu, onda bi im trebalo dozvoliti da svaka krene svojim putem”, rekao je Holbruk.

Visoki zvaniènik u administraciji Bila Klintona i ujedan od tvoraca Dejtonskog mirovnog sporazuma, smatra i da ”Srbija mora da spozna da je neizbježno da se Kosovu da nezavisnost”.

Ta nezavisnost mora biti propraæena garancijama bezbjednosti, politièkih i vjerskih prava manjinskih Srba na Kosovu i zaštitom njihovih vjerskih i istorijskih spomenika”, rekao je Holbruk,

On je dodao da bi po tome trebalo da se pregovara što prijem, uz posredovanje meðunarodne zajednice, na èelu sa SAD.

XS
SM
MD
LG