Linkovi

Prosper ponovo tražio hapšenje osumnjièenih za ratne zloèine - 2004-03-05


Svijet neæe ignorisati problem zvani Karadžiæ i Mladiæ niti æe širom otvoriti vrata NATO-a i Evropske unije za vas doke se oni kriju, rekao je ambasador Prosper u svom obraæanju poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.On je upozorio vlasti ovog entiteta da bi se mogle suoèiti sa još oštrijim mjerama SAD-a i Meðunarodne zajednice, ukoliko se nastavi dosadašnja praksa davanja samo verbalne podrške saradnji sa Haškim trbiunalom.

"To podrazumjeva intenzivnije mjere kojima se blokiraju kretanje i sredstva osoba za koje se vjeruje da pomažu osobama optuženim za ratne zloèine. Zatim nastavak i èak pooštravanje ekonomskih i politièkih sankcija protiv RS te konstantne mjere protiv politièkih lidera koji porièu ili ignoriraju svoju dužnost," rekao je Prosper.

A da ove rijeèi nisi bez osnova potvrðuje i hapšenje penzionisanog generala , i prvog ministra odbrane RS, Bogdana Subotiæa koju su izvršili pripadnici SFORa u Banjaluci zbog moguæe saradnje sa licima optuženim za ratne zloèine, desetak sati prije dolaska ambasadora Prospera. General Subotiæ, nalazi se na crnoj listi lica koja opstruišu rad tribunala i ugrožavaju bezbjednost u regionu koju su SAD objavile u maju prošle godine i na listi lica kojima su odlukom Visokog predstavnika Pedi Ešdauna u junu prošle godine blokirani raèuni u BiH.

Da æe meðunarodna zajednica nastaviti sa pritiskom na vlasti u RS, po pitanju saradnje sa Tribunalom, potvrðuje i današnja nenejavljena inspekcija Telekoma Srpske, od strane SFOR u Banjaluci.

XS
SM
MD
LG