Linkovi

Parlamentarni izbori u Grèkoj - 2004-03-05


Parlamentari izbori æe uglavnom biti trka izmedju vladajuæe Socijalistiæke stranke, poznate kao PASOK, i konzervativne opozicije pod imenom, Nova demokratija. Dve stranke su organizovale velike zborove u centru Atine da bi privukle što veæi broj biraèa u trci èiji je ishod, kako mnogi analitièari smatraju, neizvestan. Još u januaru mesecu, izgledalo je da vlada nema moguænosti da bude ponovo izabrana. Ankete javnog mnjenja su pokazivale da su gradjani zamoreni vladom koja je na vlasti 19 od poslednje 22 godine i bili su spremni za promenu. Ankete su takodje pokazivala da Nova demokratija pretièe svog dugogodišnjeg rivala za oko 10 odsto. Jedan od razloga je i to što je lider te stranke, Konstantin Karamanlis, neæak bivšeg grèkog premijera sa istim imenom. PASOK je istakao svoje poznato i uticajno ime, Jorgosa Papandreua, sina bivšeg premijera, Andreasa Papandreua, koji je preuzeo kormilo stranke, nakon što je Kostas Simits podneo ostavku. Papandreu je stvorio izvestan politièki zamah i poèeo da nadoknadjuje politièki teren prepušten Novoj demokratiji. Prošle nedelje se, medjutim, uèinilo kao da je politièki oporavak PASOK-a izgubio dah, nakon predizborne debate na kojoj se mogao steæi utisak da Papandreu nije bio uspešan, za razliku od Karamanlisa. Medjutim, razlika u popularnosti dve stranke se smanjla na samo nekoliko procenata, a mnogi komentatori, kao što je Grigoris Nikolopoulos, iz lista “Vima” smatraju da je ishod izbora sasvim neizvestan.

“ Mislim da æe biti uzbudljivo u nedelju uveèe. Ankete javnog mnjenja pokazuju da æe Nova demokratija pobediti, ali PASOK nije van igre. Na poslednjim izborima gradjani koji su glasali za Novu demokratiju izašli su na ulice proslavljajuæi, i u 11 sati otišli su svojim kuæama, posle èega su biraèi koji su glasali za PASOK tada izašli na ulice da proslave stvarnu pobedu. ”

Kljuèni faktor na biralištima je izlazak velikog broja biraèa, koji se još nisu odluèili za koga æe glasati. Nikolopoulos je rekao da æe 20 odsto od 10 miliona grèkih biraèa odluèiti u poslednjem trenutku za koga æe glasati.

“ U ovom momentu se smatra da se oko 18 do 20 odsto biraèa nije odluèilo za koga æe glasati. Niko neæe znati do ponedeljka kako su oni glasali.”

U svetlu tako velikog broja biraèa koji se još nisu odluèili za koga da glasaju, PASOK i Nova demokratija nastoje da obezbede kljuène biraèke sektore koji bi doprineli njihovoj pobedi. Obe strane su se takodje saglasile da Olimpijske igre u Atini u avgustu ove godine ne budu predmet kampanje. Medjutim, samo pet meseci uoèi Olimpijskih igara, mnogi objekti još nisu završeni, i ko god da bude izabran biæe suoèen sa ogromnim zadatkom završavanja priprema najveæeg globalnog sportskog dogadjaja.

XS
SM
MD
LG