Linkovi

Buš ušao u predizbornu kampanju - 2004-03-04


Predsednik Buš poveo je svoju predizbornu kampanju kritikujuæi stavove Džona Kerija, svog verovatnog demokratskog suparnika na predsednièkim izborima u novembru. Juèerašnji dan šef Bele kuæe proveo je u Kaliforniji gde je održao nekoliko predizbornih skupova. Izveštava novinar Glasa Amerike, Skot Sterns:

Svojim pristalicama predsednik Buš je obeæao da æe voditi predizbornu kampanju širom zemlje i da neæe dozvoliti da u mnogoljudnoj Kaliforniji, Demokrate pobede bez borbe:

“Potpredsednik i ja æemo provesti potrebno vreme u Kaliforniji. Uz vašu pomoæ, pobediæemo 4. novembra ovde kao i širom zemlje.”

Kalifornija se smatra državom u kojoj obièno pobeðuju demokrate. No, posle pobede republikanca Arnolda Švarcenegera na izborima za guvernera, predsednik Buš istièe da Kaliforniju niko ne može da uzme zdravo za gotovo. U meðuvremenu, predsednik Buš je èestitao Džonu Keriju na pobedi na prekjuèerašnjoj ubedljivoj pobedi na preliminarnim izborima u deset amerièkih država:

“Rekao sam mu da se oèekujem dinamiènu kampanju. Èestitao sam mu na pobedi. Mislim da æe debate biti zanimljive. Keri je proveo dve decenije kao zakonodavac u Kongresu i stekao izvestan profil. U stvari, senator Keri je dovoljno vremena proveo u Vašingtonu da je mogao da zauzima suprotne stavove o gotovo svakom pitanju”.

Predsednik Buš tvrdi da æe glasaèi u novembru imati jasan izbor izmeðu njega koji se zalaže za produženje poreskih olakšica, koje su podstakle privredni oporavak ili poveæanja poreza za svakog amerièkog poreskog obveznika. Pored ekonomije, velika predizborna tema za predsednika Buša je borba protiv terorizma. Amerika je danas bezbednija nego pre 11. septembra 2001, tvrdi predsednik Buš:

“Bira se izmeðu Amerike koja svet predvodi snažno i nepokolebljivo, ili Amerike koja okleva pred opasnošæu”.

Predsednik Buš je uveren da æe u pobediti na izborima u novembru. To samopouzdanje ogleda se i u politièkim poglasima na televiziji njegovog izbornog štaba koji se od danas prikazuju u nizu saveznih država. U jednom od tih oglasa nabrajaju se svi izazovi sa kojima se predsednik Buš bori otkako je stupio na dužnost -- od usporene ekonomije, do teroristièkih napada:

“Neki izazovi su veæ viðeni, a drugi su sasvim novi. Ali, Amerikanci su se pokazali dorasli tim izazovima”.

Prvi talas politièkih oglasa za reizbor Buša koštao je oko èetiri miliona dolara. Republikanska stranka ima fond od preko sto miliona dolara za predizbornu kampanju koji može da potroši do stranaèke konvencije u avgustu.

XS
SM
MD
LG