Linkovi

Teroristi nastoje da izazovu verski rat u Iraku - 2004-03-04


Još uvek uzdrman bombaškim napadima, jedan od preživelih napada na šiitisko svetilište u Bagdadu insistira da neæe doæi do širih sukoba. Mi smo svi Iraèani, kaže on, i volimo svoju zemlju. To æe nas ujediniti. Tome se nadaju i sunitski, šiitski i kurdski lideri. Nekoliko sati posle eksplozije, oni su se okupili i apelovali na mir. Šiitski èlan Vladajuæeg saveta, Abdel Aziz Hakim, izjavio je da teroristi nastoje da osujete nastojanja da se uspostavi demokratska struktura u toj zemlji.

“Ti napadi su delo neprijatelja iraèkog naroda, koji ne žele da vide stabilan Irak.”

Amerièki i iraèki funkcioneri navode da strani ekstremisti - najverovatnije teroristi Al Kaide - nastoje da izazovu gradjanski rat da bi onemoguæili, kako kaže glavni amerièki administrator u Iraku, Pol Bremer, napredovanje te zemlje ka demokratiji. Profesor Vamid Nadmi sa unvierziteta u Bagdadu kaže da je istorija Iraka nasilna, ali da nema tradicije gradjanskog rata.

“Nikada nismo imali gradjanski rat izmedju frakcija iste vere ili razlièitih vera, ali smo imali velike podele medju politièkim strankama. Ne porièem postojanje nasilnih politièkih tradicija u ovoj zemlji, ali mi nikada nismo imali nasilne sukobe izmedju Šiita i Sunita.”

Ipak, mnogi šiitski Iraèani ukazuju na proganjanje pod Sadamom Huseinom, koji je upravljao tom zemljom gvozdenom pesnicom više od tri decenije. Šiiti u Iraku žele da obezbede da njihova verska prava budu zaštiæena u buduæim vladama, što se predvidja garantovanjem slobode veroispovesti za sve Iraèane u privremenom ustavu. Nadmi smatra da se napadima podstièe odbojnost Iraèana, koji smatraju da ih koalicione snage ne štite ili im ne dozvoljavaju da se sami zaštite. Veæina Iraèana smatra bezbednost svojim glavnim prioritetom, s obzirom na sve veæi broj žrtava u posleratnom Iraku. Profesor Nadmi, kao i mnogi drugi Iraèani, kaže da je bila greška što je amerièka koalicija potpuno rasformirala iraèku armiju iz straha da æe u njoj ostati lojalni oficiri Sadama Huseinu. Šiitski èlan Vladajuæeg saveta Movafik al Rubaje, kaže da je došlo vreme da Iraèani uzmu srtvari u svoje ruke.

“Mi oduvek insistiramo da je najbolje rešenje za Iraèane da sami preuzmu bezbednosni sektor. Mi smo angažovani na tome i mislimo da to možemo postiæi do kraja juna ove godine. ”

Sunitski, šiitski i kurdski lideri insistiraju da ih nasilje neæe spreèiti da ispoštuju krajnji rok za prenos ovlašæenja Iraèanima, krajem juna. U medjuvremenu, i amerièki i iraèki funkcioneri oèekuju da æe se nasilje nastaviti.

XS
SM
MD
LG