Linkovi

Reakcije u Prištini na predlog Koštunice - 2004-03-03


Privremena misija UN na Kosovu, protivi se predlogu kantonizacije i bilo kakvoj podeli Kosova na entitete, bez obzira na to što mandatar nove Vlade,Vojislav Koštunica realizaciju takvog plana vidi kao najbolje rešenje za buduæi status Kosova, potvrdio je za Glas Amerike šef odeljenja za medije pri civilnoj misiji Sunil Narula. Narula se u svojoj izjavi poziva na jasne odredbe R 1244 i precizirada æe »se finalni status Kosova rešavati u Njujorku zašta mandat ima iskljucivo Savet bezbednosti UN».

Kosovske agencije prenose i reakciju kosovske Vlade, pa u tom kontekstu portparol Mimoza Kusari istièe da je »cilj privremenih institucija potpuna integracija svih etnièkih zajednica, a ne njihova podela i razdvajanje». »Proces pune integracije manjina i bolji rezultati na tom polju izostaju zbog destruktivnih ultranacionalistièkih izjava, koje svakodnevno na kosovsku adresu stižu iz Beograda», precizirala je Kusari pozivajuæi Vojislava Koštunicu da »zaboravi vreme kantonizacija, etnièkih i drugih podela».

Na istu temu beleži se reakcija lidera treæe po velièini albanske partije na Kosovu Ramuša Haradinaja koji podseæa da æe naredna godina» biti godina jedinstvenog i nezavisnog Kosova».

Uopšteno, ako je sudeæi po reakcijama na predlog Vojislava Koštunice, na Kosovu medju Albancima prevladava skoro jedinstveno mišljenje da bi što pre trebalo ukinuti paralelne srpske institucije i primeniti jedinstveni sistem uprave privremenih institucija i na severni deo Kosova.

XS
SM
MD
LG