Linkovi

Državni sekretarijat o situaciji u Makedoniji - 2004-03-03


Makedonski predsednik, Boris Trajkovski, i još 8 osoba poginulo je u avionskom udesu u južnom delu Bosne i Hercegovine. Trajkovski æe biti zapamæen po korišæenju ovlašæenja za ublaženje zategnutosi u toj zemlji, i približavanja Makedonije evro - atlantskoj zajednici.

2001. godine, Makedonija je bila suoèena sa pobunom tamošnje albanske zajednice. Uz pomoæ NATO-a, predsednik Trajkovski je pomogao u uspostavljanju primirja. Predvodio je razgovore izmeðu vodeæih stranaka u makedonskom Sobranju, koji su avgusta 2001. godine doveli do sporazuma. Krajem iste godine, vlada je usvojila ustavne amandmane i preduzela korake za usvajanje zakona o unapreðenju prava makedonskih manjina, ukljuèujuæi albansku zajednicu.

Posle izbora za Sobranje septembra 2002. godine, uspostavljena je višenacionalna vladajuæa koalicija. Meðu koalicionim èlanovima nalazili su se i pripadnici albanske stranke, koja je obuhvatala i bivše pobunjenike.

Makedonskim Ustavom se sada priznaju prava manjina. Albanski je priznat kao zvanièni jezik u Sobranju, i na liènim dokumentima. Manjinama je omoguæeno da imaju veliki broj predstavnika u vladinim institucijama. Zvanièno je priznat Tetovski univerzitet, na kojem se predaje na albanskom jeziku.

Makedonija je ostvarila znaèajan obim politièke stabilnosti, rekao je amerièki državni sekretar, Kolin Pauel :

” Kada sam postao državni sekretara - januara 2001. godine, jedno od prvih pitanja sa kojima sam se suoèio - bila je kriza u Makedoniji. Zemlja se raspadala, i novi predsednik, Boris Trajkovski, bio je suoèen sa velikim teškoæama i neizvesnošæu kako da reši problem sa kojim je bio suoèen. Saraðivali smo u rešenju problema u Makedoniji, tako da je sada Makedonija postavljena na solidnu osnovu, “ rekao je Pauel.

Makedonija zdušno podržava borbu protiv terorizma u svetu. Makedonske jedinice pomažu amerièkim snagama u Avganistanu i Iraku. Predsednik Trajkovski je odluèno radio da jednog dana Makedonija postane model za širenje tolerancije na podruèju sa brojnim manjinama.

XS
SM
MD
LG