Linkovi

Dag Birojter o šansama da Srbija i Crna Gora pristupe programu Partnerstvo za mir - 2004-03-03


Potkomitetom za Evropu, komiteta za meðunarodne odnose predstavnièkog doma predsjedava kongresmen iz nebraske Dag Birojter, koji je istovremeno predsjednik parlamentarne skupštine NATO-a.

Gospodina Birojtera upitali smo o šansama da Srbija i Crna Gora pristupe programu Partnerstvo za mir prije ili tokom junskog istanbulskog samita, s obzirom da Beograd nije ispunio uslove koje je postavio Sjevernoatlanski vojni savez – hapšenje i predaju ratka Mladiæa i povlaèenje tužbe protiv èlanica NATO pred meðunarodnim sudom.

“Mislim da to i dalje ostaju uslovi za prijem Srbije i Crne Gore u Partnerstvo za mir i smatram di bi ih trebalo što prije ispuniti, jer – ubijeðen sam kada ti uslovi budu ispunjeni – Srbija i Crna Gora æe raširenih ruku biti doèekana u Partnerstvu za mir. Pitanje da li æe Srbija i Crna Gora biti primljene do Istanbuslakog samita NATO-a, svakako zavisi iskljuèivo od vlade Srbije i Crne Gore. Nadam se da æe doæi do nekog napretka jer èini mi se da su koristi od èlanstva u toj zajednici demokratskih država brojne. Ipak, ostaje da vidimo da li æe Beograd uèiniti jasan i ozbiljan napor da se približi partnerstvu za mir”.

Birojter, koji inaèe predsjedava Podkomitetom za Evropu Komiteta za meðunarodne odnose predstavnièkog doma amerièkog Kongresa, nije želio da komentariše inicijative da se Beogradu omoguæi pristup Partnerstvu za mir ako povuèe tužbu protiv NATO-a i da se mu potom pomogne u traženju i hapšenju Ratka Mladiæa.

On vjeruje da Bosna i Hercegovina ima šanse da bude primljena u Partnerstvo za mir na Samitu u Turskoj.

"Nadam se da æe se to desiti. Ipak meni to djeluje malo preoptimistièno, ali potez u tom pravcu svakako æe biti ohrabren. Ipak realno je oèekivati da se na samitu odluèi da se NATO oslobodi obaveza mirovnih operacija u Bosni i da æe te trupe biti zamijenjene snagama pood kontrolom Evropske Unije. Mislim da je to i oèekivanje Brisela. Ta tranzicija svakako ima suštinsku važnost, jer je Evropska unija, doduše nešto manju operaciju uspješno privela kraju u Makedoniji”.

Ove godine, u punopravno èlanstvo NATO-a biæe primljene Bugarska i Rumunija, dok æe Hrvatska, Albanija i Makedonija, pokušati da se pridruže Alijansi krooz saradnju na bazi “Jadranske povelje”.

Birojter æe poèetkom jula, nakon Istanbulskog samita posjetiti Skoplje, Tiranu i Zagreb.

XS
SM
MD
LG