Linkovi

Zloglasne prve dame - 2004-03-03


U komadu DAME u grubim crtama sa daje život supruge rumunskog diktatora, Nikolae Èaušeskua, Elene, kineskog prvaka Maoa, Džiang Æing, argentinskog predsednika Huana Perona, Eve Peron, i filipinskog autokrate Markosa, Imelde Markos, koja je jedina još živa.

To je bila prava tema za rediteljku An Kaufman, koja je ranije radila na dramskim delima o Rumuniji i porodici Èaušesku. Kako je rekla, izuzetno je zanimaju moæne žene i kako su se domogle vlasti :

” Istražujuæi poreklo tih žena, shvatila sam da im je bilo dosta slièno, pošto su odrasle u seoskim podruèjima i došle u veliki grad, gde su upoznale izuzetno moæne muškarce. Zapitala sam se - koje su dodirne taèke svim tim ženama ? “

Ideju je iznela dramskoj autorki, An Vašbern, koja je takoðe radila na delu o Rumuniji i Filipinima :

” Obožavam zastrašujuæe žene i ideja me je odmah zainteresovala. Onda sam pomislila da bi prikazivanje sve èetiri žene predstavljalo zanimljiv izazov. pošto ne možete da iznesete razne detalje, bio je zanimljiv izazov kako predstaviti èetiri veoma znažne liènosti koje su mnogo uticale na istoriju zavièaja.

Književnica i rediteljka su pokušale da napišu komad o sve èetiri žene, ali bez biografskih podataka. Tokom tri godine su na kasetofon snimale razgovore i razmene ideja o komadu.

Zahvaljujuæi tome, An Vašbern je došla do strukture za komad. Naime, dve glumice, jedna igra dramsku autorku, druga rediteljku, sede na pozornoci i razgovaraju o delu, dok glumice koje igraju èetiri bivše prve dame - vežbaju uloge.

Zahvaljujuæi drami u drami, analizira se odnos izmeðu autorke i rediteljke, pa se razmena misli o moænim ženama produbljuje.

U sledeæoj sceni, glumica koja igra Imeldu Markos, polako hoda pozornicom i pevuši, dok književnica i rediteljka razmatraju napredak komada :

”- Svaka za sebe može da ispuni ceo komad, a Maova supruga i celu mini - seriju. Možeš li to zamisliti ? - Smatram da je važno što je Imelda još jedina živa. Jesmo li sigurni da je još živa? - Sigurno je još živa. - Uh, dobro je jer skoro nisam videla njeno ime u vestima. - Ali, one su sve u paklu, zar ne ? Tamo odlaze sve poznate istorijske liènosti koje želiš da se izležavaju i razgovaraju, je l’ da ? - Pa, možemo ih staviti i u predvorje pakla. “

Kada su završile proces, autorka Vašbern je iznela da joj je bilo žao èetiri nekadašnje prve dame. No, rediteljka Kaufman je navela da im se od poèetka divila jer su preduzimale korake tamo gde nije bilo mesta ženama, i dodala je da bez obzira na njihove surove akcije, i dalje im se divi.

Rediteljka i književnica se nadaju da æe i žene izvan Njujorka imati priliku da vide komad i same donesu sud.

XS
SM
MD
LG