Linkovi

Makedonija - 2004-03-03


Makedonski predsednik, Boris Trajkovski, i još 8 ljudi poginuli su u avionskom udesu u južnom delu Bosne i Hercegovine. Nasledje Trajkovskog je to što je upotrebio svoja ovlašæenja da bi ublažio zategnutosti medju etnièkim zajednicama u zemlji, i što je približio Makedoniju evroatlantskoj zajednici. 2001. godine, Makedonija je bila suoèena sa pobunom albanske zajednice. Uz pomoæ NATO-a, predsednik Trajkovski je pomogao u uspostavljanju primirja. Predvodio je razgovore izmeðu vodeæih stranaka u makedonskom Sobranju, koji su avgusta 2001. godine doveli do sporazuma. Krajem iste godine, vlada je usvojila ustavne amandmane i preduzela korake za usvajanje zakona o unapreðenju prava manjina, ukljuèujuæi albansku zajednicu. Posle izbora za Sobranje septembra 2002. godine, uspostavljena je multietnièka vladajuæa koalicija. Medju njenim èlanovima su bili i pripadnici albanske stranke, koja je obuhvatala i bivše pobunjenike. Makedonskim Ustavom se sada priznaju prava manjina. Albanski je priznat kao zvanièni jezik u Sobranju, i na liènim dokumentima. Manjinama je omoguæena zastupljenost u vladinim institucijama. Univerzitet u Tetovu, na kojem se nastava održava na albanskom jeziku, zvanièno je priznat . Makedonija je ostvarila znaèajan nivo politièke stabilnosti, rekao je amerièki državni sekretar, Kolin Pauel :

” Kada sam postao državni sekretar - januara 2001. godine, jedno od prvih pitanja sa kojima sam se suoèio - bila je kriza u Makedoniji. Zemlja se raspadala, i novi predsednik, Boris Trajkovski, bio je suoèen sa velikim teškoæama i neizvesnošæu u pogledu rešavanja problema sa kojima je bio suoèen. Saraðivali smo u rešavanju tih problema, tako da sada Makedonija poèiva na èvrstoj osnovi. “

Makedonija snažno podržava borbu protiv terorizma u svetu. Makedonske jedinice pomažu amerièkim snagama u Avganistanu i Iraku. Predsednik Trajkovski se odluèno zalagao za to da Makedonija postane model za unapredjenje tolerancije u regionu koji se odlikuje velikom etnièkom raznolikošæu.

XS
SM
MD
LG