Linkovi

Bela kuæa odbacuje Aristidove tvrdnje - 2004-03-02


Administracija predsednika Buša je odbacila optužbe da je Žan-Bertran Aristid primoran da podnese ostavku na mesto predsednika Haitija i napusti zemlju bez svoje volje. Dopisnik Glasa Amerike Pola Vulfson izveštava iz Bele Kuæe.

Portparol Bele Kuæe Skot Meklilen izjavio je da su takve optužbe potpuno besmislene. «Video sam neke od tih izveštaja. Teorije zavere neæe pomoæi narodu Haitija da krene napred u bolju i uspešniju buduænost.»

Meklilen je izjavio da je kancelarija predsednika Aristida kontaktirala amerièku ambasadu u Portoprensu pre nego što je on podneo ostavku i pitala da li Sjedinjene Države mogu da pomognu prilikom Aristidovog odlaska. Dvoje Afroamerièkih èlanova Kongresa, koji su razgovarali sa Aristidom, izjavili su da on tvrdi da su ga amerièki vojnici, pod pretnjom oružjem, naterali da napusti zemlju. Èarls Rangel i Maksin Voters preprièali su svoje telefonske razgovore na amerièkoj televiziji, isto kao i borac za gradjanska prava Crnaca Rendal Robertson. Amerièki državni sekretar Kolin Pauel nazvao je takve tvrdnje apsurdnim i izrazio žaljenje što se one pojavljuju u trenutku kada se Sjedinjene Države trude da pomognu da se na Haiti vrati stabilnost.

XS
SM
MD
LG