Linkovi

Buš o unutrašnjoj bezbednosti - 2004-03-02


Predsednik Buš se najpre protivio stvaranju novog sekretarijata, koji povezuje amerièku Obalsku gardu sa obaveštajnim službama, agencijom za emigraciju i granièarima. Predsednik je hteo da dobije veæa ovlašæenja u zapošljavanju i otpuštanju službenika, što bi postala jos jedna vašingtonska birokratska komponenta. Medjutim, godinu dana kasnije, predsednik Buš je rekao da je Sekretarijat za unutrašnju bezbednost obezbedio veæu sigurnost u zemlji nakon teroristièkih napada, 11. septembra, 2001 godine.

“Život u Americi se na mnogo naèina vratio u normalno stanje. To je pozitivno. To znaèi da dobro obavljamo svoj posao. Medjutim, život više nikada neæe postati normalan, sve dok postoji neprijatelj koji se krije u senci da bi ponovo napao Ameriku. Naš neprijatelj je ranjen, ali nije uništen. On još želi da opet napadne Ameriku. To je realnost sa kojom živimo.”

Na sveèanosti kojom je obeležena prva godišnjica osnivanja Sekretarijata, Buš se zahvalio službenicima zbog toga što su uèinili avionski putnièki saobraæaj bezbednijim i efikasnijim, kao i amerièko pogranièno podruèje i kljuène instalacije. Predsednik je rekao da je Sekretarijat za unutrašnju bezbednost preduzeo mere za zaštitu Amerikanaca od opasnog oružja i pripremu zemlje za brzo reagovanje u vanrednim situacijama. Borba protiv terorizma veliki je deo predsednikove reizborne kampanje. On je rekao službenicima Sekretarijata za unutrašnju bezbednost da æe SAD ostati na ofanzivnom kursu kod kuæe i u inostranstvu i nastaviti, kako se izrazio, da sprovode jasnu strategiju zaštite Amerike i pripreme za bilo kakav napad. Neke demokrate ukazuju administracija predsednika Buša nije obezbedila dovoljno novca za obuku lokalnih vatrogasaca i spasilaèkih ekipa da uzvrate na teroristièke napade. Predsednik Buš je naglasio da je utrostruèio federalna sredstva namenjena Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost.

XS
SM
MD
LG