Linkovi

Usaglašeno 90 odsto novog iraèkog ustava - 2004-02-29


Iraèki Vladajuæi savjet još pokušava da usaglasi plan ustava na osnovu koga æe privremena vlada upravljati zemljom, kada 30. juna preuzme vlast od Sjedinjenim državama predvoðene koalicije. Novinarka Glasa Amerike u Bagdadu, Lori Kasman, izvještava da se dogovor oèekuje u narednih nekoliko dana.

Portparol Vladajuæeg savjeta rekao je za Glas Amerike da su maratonski pregovori trajali do ranih jutarnjih sati. Hamid al-Kifaj kaže da su èlanovi Savjeta usaglasili 90 odsto odredbi konaènog sporazuma.

Èim nacrt ustava bude dogovoren, eksperti æe ga pravno uoblièiti. Iraèki zvaniènici najavili su za danas još jedan sastanak na kojem bi trebalo da se otklone preostali nesporazumi.

Vladajuæi savjet je bio duboko podijeljen u vezi sa nekoliko kljuènih pitanja, poput uloge islama u pravnom sistemu zemlje, pravima žena, obliku vladavine i zahtjevima Kurda za kontinuitetom autonomije, koju imaju na sjeveru zenmlje.

Kasno sinoæ, èlan Savjeta, Muvafik al-Rubai priznao je da je Savjet podijeljen, ali je novinarima rekao da se èlanovi Savjeta uèe vještini kompromisa.

Meðutim, èak i da konaèan dogovor bude postignut u naredna dva dana, Savjet æe ceremoniju potpisivanja održati najranije u srijedu, poslije šiitskog praznika, Ašure.

XS
SM
MD
LG