Linkovi

Severna Koreja i SAD ne odustaju od svojih glavnih stavova - 2004-02-27


Razgovori u kojima uèestvuju delegacije šest država - o severnokorejskom nuklearnom programu, nastavljaju se i sutra, èetvrtog dana pregovora, nakon što su uèesnici izjavili da je postignut izvestan napredak ka rešavanju 18-tomeseènog spora. Medjutim, dopisnik GA iz Pekinga, Luis Ramirez, izveštava da preostaju znatna razmimoilaženja, mada sve strane rade na pronalaženju zajednièke osnove.

Napori se nastavljaju i sutra, èetvrtog dana pregovora koji su usredsredjeni na postizanje moguæeg zajednièkog kominikea -- što predstavlja težak zadatak ako se imaju u vidu velike razlike u gledištima izmedju Severne Koreje i SAD na kraju današnjih pregovora. Kina, koja je domaæin razgovora, priželjkuje uspeh i tvrdi da je postignut napredak na svim stranama. Medjutim, funkcioneri su danas priznali da se pregovori sveukupno ne odvijaju bez smetnji.

Èlan kineske delegacije, Liu Ðijanèao , izjavio je da se razlike u stavovima postepeno smanjuju, ali da je - kako se izrazio - “objektivna èinjenica” da postoje razlike. Kinesko Ministarstvo inostranih poslova navodi da je Vang Ji , šef kineske delegacije, izjavio da se u razgovorima ispoljavaju “razlièita gledišta, teškoæe i kontradikcije”. Izgleda da ni Severna Koreja ni SAD ne odustaju od svojih glavnih stavova. Severna Koreja je ponudila da zamrzne svoj nuklearni program u zamenu za ekonomsku nadoknadu i bezbednosne garancije. SAD i dalje èvrso traže da Severna Koreja “u potpunosti, proverljivo i nepovratno” zatvori svoje nuklearne programe, pre razgovora o ekonomskoj pomoæi. Neki posmatraèi su oèekivali da se razgovori završe danas, ali je vest da æe se nastaviti barem i sutra -- ohrabrila neke posmatraèe, koji smatraju da bi dodatno vreme moglo da pruži svim stranama dobru priliku da reše razmimoilaženja. Medjutim, kao što se dogodilo tokom prve runde razgovora u avgustu prošle godine - koji nisu doneli rezultat - niko ne oèekuje konaèno rešenje na ovim razgovorima. Pored moguæeg zajednièkog saopštenja sa opštim principima, analitièari smatraju da postoji moguænost da se stvori mehanizam za dalje pregovore na redovnoj bazi. Profesor Šu Muhong (Xue Mouhong) iz Instituta za medjunarodne studije na Univerzitetu Cinghua u Pekingu, ukazuje da je uspostavljanje takvog mehanizma važan poèetni korak ka rešavanju krize.

“Na ovoj konferenciji, mnogi problemi se privremeno rešavaju, ali se vode i sadržajnije rasprave. Prilièno je teško na samoj konferenciji doæi do konkretnog sporazuma. Ako se doðe do zajednièkog saopštenja, rekao bih da æe i to biti napredak.”

Amerièki funkcioneri su danas izjavili da su spremni da pregovaraju koliko god je potrebno.

XS
SM
MD
LG