Linkovi

Tunis i Sjedinjene Države - 2004-02-27


Tunis je više od 200 godina prijatelj i saveznik Sjedinjenih Država, koji podržava amerièku politiku ukljuèujuæi rat u Iraku i globalni rat protiv terorizma. To su bila neka od pitanja koja su amerièki funkcioneri razmotrili sa tuniskim predsednikom, Zineom Abidineom Ben Alijem, tokom njegove nedavne posete Vašingtonu. Na dnevnom redu, kako je rekao amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, bilo je i stanje ljudskih prava u Tunisu.

”I dalje smo zabrinuti u pogledu politièkih reformi, u pogledu dostupnosti medija i drugih sliènih pitanja u pogledu kojih bi Tunis, rekao bih, mogao da uèni više. I kao što to možete da radite sa dobrim prijateljima, možete da razmatrate i neka sporna pitanja“.

Tokom vladavine prvog predsednika, Habiba Burgibe, Tunis je bio prvi u arapskom svetu u poštovanju prava žena. Ben Alijeva vlada uglavnom nastavlja da poštuje prava žena otkako je 1987. svrgnut Borgida. No, u drugim oblastima, stanje ljudskih prava u Tunisu je i dalje loše. Pravo tuniskih graðana da promene vladu je veoma ogranièeno, a ogranièena je i sloboda govora, okupljanja i udruživanja. Snage bezbednosti i dalje uznemiravaju, pritvaraju, a ponekad pribegavaju i muèenju svih koji javno kritikuju vlast. Kamil Labidi je bio direktor organizacije Amnesti internešenal u Tunisu i dugogodišnji novinar - dok mu vlast nije oduzela novinarske akreditive. Labidi kaže da je predsednik Ben Ali “praktièno ugušio svako drugaèije mišljenje i uæutkao” civilno društvo u Tunisu. Tokom razgovora u Beloj kuæi sa Ben Alijem, amerièki predsednik Buš je ukazao da Sjedinjene Države priznaju da Tunis ima “savremen i održiv obrazovni sistem i da su ženama data jednaka prava”. U istom duhu, amerièki predsednik je dodao da je Tunisu potrebno novinarstvo koje je “aktivno i slobodno, kao i otvoren politièki proces”.

“Tunis može da povede širi region Bliskog istoka ka reformama i slobodi, što je, kao što znam, neophodno za dugotrajniji mir“.

Kamil Labidi smatra da se Tunižani, uprkos trenutnim ogranièenjima, ”i dalje nadaju da æe demokratija jednog dana i u njihovoj zemlji da se ukoreni“.

XS
SM
MD
LG