Linkovi

Statua Oskara - 2004-02-27


Duže od šest decenija kompanija Ovens izradjuje neke od najèuvenijih amerièkih nagrada, kao što su Emi, Oskar, i priznanja za sportiste godine. Direktor kompanije Ovens, Skot Sigl pokazuje na dugogodišnju radnicu u njegovoj kompaniji:

” A eno, tamo, naša Berta sastavlja Oskare za iduæu godinu. “

Kompanija Ovens veæ 21 godinu proizvodi statue Oskara, a Sigl iznosi da je sasvim opravdano što se statue pripremaju godinu dana unapred :

” Pre tri godine, statue su ukradene baš pred samo slanje. 55 statua je ukradeno, od kojih su 52 pronaðene. O tri se i dalje ništa ne zna. Morali smo za manje od 7 dana da izradimo nove i ovde je bio pravi cirkus. Radili smo danonoæno - bez prestanka. “

Statue su izlivene od britanijuma - legure cinka, bakra i antimona - na koje se elektrolizom nanosi tanak sloj 24-karatnog zlata, kako ne bi mogao da se izliže. Tokom Drugog svetskog rata, kada su metali bili strateške sirovine, Oskari su pravljeni od gipsa. Po završetku rata, dobitnici nagrade su zamenili gipsane statue za pozlaæene. Statue imaju poniklovano postolje, zajedno sa kojim teže oko 4 kilograma. Ali, koliko košta izrada jednog Oskara?

” Nije nam dozvoljeno da govorimo o ceni. Ali uvek kažemo da je za dobitnike vredan - milione. “

Prvi put ove godine Akademija za filmsku umetnost i nauku dozvolila je da se statue Oskara izlože. Od sredine januara do ove nedelje 55 statua bilo je izloženo u vitrini od teškog stakla, u Muzeju nauke i industrije u Èikagu. Pred sveèanost, statue su uz specijalnu pratnju prebaèene u Los Anðeles i odnete na tajno mesto. Funkcioneri Muzeja su izneli da je oko osamdeset hiljada posetilaca došlo da vidi pozlaæene statue, koje veæ 19 godina iskljuèivo izradjuje Berta Fuentes :

” Obožavam svoj posao, a kada izradjujem Oskare, oseæam se važnom. “

Berta Fuentes dodaje da su njeni roðaci i prijatelji uvek iznova uzbuðeni kada vide njen rad u rukama neke rasplakane i presreæne holivudske zvezde.

XS
SM
MD
LG