Linkovi

Naðena tela Trajkovskog i èlanova makedonske delegacije - 2004-02-27


Graðani Skoplja proteklu noæ su palili sveæe ispred Sobranja i kancelarije predsednika Trajkovskog. Predstavnik vlade Makedonije Saša Èolakovski potvrdio je danas da su naðena tela svih èlanova makedonske delegacije, koji su juèe poginulih u udesu aviona u blizini Mostara.

Avion se srušio na podruèju sela Huskoviæi, severoistoèno od Stoca, a pretpostavlja se da je avion pokušao prinudno da sleti. Poginuli su svi putnici aviona i dva pilota, ukupno devet osoba. Na mestu nesreæe su i struènjaci za uklanjanje mina, posto je teren minmiran u doba ratnih dejstava u BiH.

Sasvim je sigurno da nema privelih u ovoj avionskoj nesreæi, izjavio je novinarima makedonski ministar pravde Idžet Memeti nakon povratka sa mesta gde se srušio avion. Memeti je rekao da æe ceo postupak izvlaèenja tela najverovatnije biti završen u petak uveèe i da æe biti prebaèena u Mostar na obdukciju.

Iz amerièke kompanije "Rejton Erkraft", proizvoðaèa srušenog aviona, saopšteno je da je i kompanija otvorila istragu. Predstavnik "Rejton Erkrafta" Džeki Berger rekao je da kompanija još ne raspolaže svim informacijama o nesreæi i istakao da avion "super kinger B200" važi za jedan od najsigurnijih aviona na svetu.

Zamenik javnog tužioca Makedonije Roksanda Krstevska, koja se nalazi u BiH na mestu pada aviona predsednika Borisa Trajkovskog, izjavila je da su pronaðena tela svih putnika kao i "crna kutija" koja æe biti prebaèena u Makedoniju. Krstevska je skopskoj televiziji A1 rekla da se sedam tela nalazi van aviona dok su dva unutra kao i da su sva tela osim jednog, najverovatnije pripadnika obezbeðenja, ugljenisana. Prema njenim reèima, Sfor radi deminiranje terena kako bi ekipe mogle da doðu do nastradalih. U Skoplju je sinoæ održana vanredna sednica makedonske vlade na kojoj je doneta odluka o proglašenju tri dana žalosti, iako je premijer Branko Crvenkovski saopštio da Vlada nije dobila zvaniène podatke o tome da li je naðeno telo predsednika Borisa Trajkovskog. Vlada Makedonije donela je niz odluka koje æe omoguæiti normalno funkcionisanje institucija. Crvenkovski je najavio da æe razgovarati sa svim politièkim partijama u cilju održanja jedinstva nacije.

Danas je u Skoplju u boravio i predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, koji je izrazio sauèešæe makedonskom narodu i državnom rukovodstvu obeæavši da æe Brisel pružiti podršku makedonskoj vladi.

Vanrednu sednicu održao je i Savet za nacionalnu bezbednost, na kojem je, nezvanièno se saznaje, razgovarano o okolnostima pada aviona u kojem se nalazio Trajkovski, ali i o bezbednosnoj situaciji u zemlji. Na snazi su pojaèane mere bezbednosti, pripadnici MUP obezbeðuju sve državne objekte, pojaèana je bezbednost na areodromu i granici, èuvani su i putevi i mostovi. Svi elektronski mediji emituju poseban program, s vestima i klasiènom muzikom.

I crnogorska vlada odluèila je da dan sahrane makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog bude proglašen danom žalosti. "Boris Trajkovski je bio personifikacija onih uzvišenih ljudskih vrednosti koje pokreæu dela samo retkih državnika i liènosti-ideje mira, saradnje i razumevanja meðu narodima. Bio je liènost i politièar koji je u lavirintu istorije znao da ukaže na pravi pu dajuæi na taj naèin pozitivan primer koji æe ostati upamnæen", navodi se u saopštenju crnogorske vlade.

XS
SM
MD
LG