Linkovi

Novi  album Nore Džouns - 2004-02-26


Nora Džouns je stekla solidnu publiku veæ svojim debitantskim albumom, koji je objavljen 2002. godine. Svojim baršunastim, intimno zvuèeæim glasom, i prigušenom klavirskom pratnjom, Džounsova je privukla pažnju ljubitelja muzike svih uzrasta.

Ako nekoliko melodija sa novog albuma Nore Džouns zvuèe kao da su došle pravo iz Nešvila, to nije sluèajnost. Kako je sama izjavila, dok je sa èlanovima svog orkestra pripremala numere za taj album èesto su slušali blugras i kantri muziku. Štaviše, numeru pod nazivom ”Creepin’ In,“ u prevodu ”Postepeno,“ otpevala je sa legendom kantri muzike, Doli Parton.

Nora Džouns je æerka èuvenog indijskog umetnika na sitaru, Ravija Šankara. Rodjena je u Njujorku, a odrasla uz svoju majku u Teksasu. Na koledžu je studirala džez klavir, ali se vratila u Njujork, gde je osnovala bend sa gitaristom Džesijem Herisom, basistom, Lijem Aleksanderom i bubnjarem Denom Rajzerom. U poèetku svirali su po klubovima i kafiæima u njujorškom Grinviè vilidžu, a 2001. su potpisali ugovor sa izdavaèkom kuæom Blu nout. Njihov debi album, Come Away With Me, u prevodu ”Podji samnom,“ nije smatran za èist džez, ali je u njegovom snimanju uèestvovalo nekoliko poznatih džez muzièara. 2002. to je bio najbolje prodavan džez album. Sa nešto izmenjenim bendom Nora Džouns se prošle godine vratila u studio i snimila novi album, Feels Like Home. Kritièari ga opisuju kao prigušeniji, sa više soula od prethodnog, u kome se Nora Džouns približila svojim korenima bluza, folka i džeza.

Nora Džouns je nedavno objavila da uskoro kreæe na svoju prvu evropsku turneju, koja poèinje 15. aprila koncertom u Dablinu, a završava se 26. juna, koncertom u Oslu.

XS
SM
MD
LG