Linkovi

Debata o homoseksualnim brakovima u SAD - 2004-02-25


Predsednik se ukljuèio u žestoku polemiku u vezi pitanja homoseksualnih brakova kada je objavio da æe podržati usvajanje ustavnog amandmana o zabrani braka izmeðu osoba istog pola:

“Glas naroda mora da se èuje. Aktivistièki sudovi ostavili su nam samo jedno rešenje. Ako treba da spreèimo da znaèenje braka bude zauvek izmenjeno, mora se usvojiti ustavni amandman za zaštitu braka u Americi”.

Predsednikova izjava podstakla je ubrzo negativne reakcije aktivista za zaštitu prava homoseksualaca širom zemlje. To pitanje æe, inaèe, po svemu sudeæi postati jedno od kljuènih tema u ovogodišnjoj izbornoj trci za Belu kuæu. Favorit za demokratsku predsednièku nominaciju, senator Džon Keri iz Masaèusetsa, tvrdi da predsednik pokreæe to pitanje da bi stekao predizborne poene. Na tu temu se oglasio i demokratski senator, Edvard Kenedi, takoðe iz Masaèuzetsa:

“Nadam se da æemo se svi složiti da Kongres ima važnija posla od razmatranja ovog diskriminatorskog amandmana, koji moèe da dovede do novih podela koji bi se odnosio na nepostojeæi problem”.

Meðutim, konzervativne organizacije su pozdravile predsednikovu inicijativu. Konzervativni lideri takoðe veruju da bi pitanje homoseksualnih brakova moglo da pomogne predsedniku Bušu i drugim republikanskim kandidatima u novembarskim izborima. Brajan Braun iz Instituta za porodicu u državi Konetikat kaže:

“Ljudi se tome svuda protive, èak i u Masaèusetsu. Neophodno je da predsednik pokaže ovu vrstu voðstva, i mislim da predsednik Buš èini ono što amerièki narod oèekuje od njega a to je da ustane u odbranu institucije braka”.

No, usvajanje ustavnog amandmana zahteva komplikovanu proceduru u kojoj oba doma Kongresa treba prvo da usvoje amandman dvotreæinskom veæinom da bi ga u drugoj fazi, odobrilo i tri èetvrtine, odnosno 38 saveznih država. Takva procedura mogla bi da potraje godinama, što priznaju èak i pristalice amandmana.

XS
SM
MD
LG