Linkovi

Nove pobede Džona Kerija - 2004-02-25


Keri i njegovi preostali protivnici sada usmeravaju pažnju na nekoliko gušæe naseljenih država u kojima se izbori održavaju iduæe nedelje. Izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Los Andjelesa, Majk O’Saliven.

Na juèerašnjim izborima birao se samo 61 delegat od preko 2100, koliko je potrebno da bi se osvojila nominacija Demokratske stranke. Medjutim, èak i taj mali broj delegata poveæao je rastojanje izmedju prvoplasiranog Džona Kerija i njegovog najbližeg rivala, senatora iz Severne Karoline, Džona Edvardsa. Keri je pobedio u svim osim u dve države u kojima su do sada održani izbori.

U medjuvremenu, na Kerijevu adresu poèele su da stižu kritike od èoveka kome æe se, kako se nada, suprotstaviti na novembarskim predsednièkim izborima. Predsednik Džordž Buš je optužio Kerija da je menjao gledišta o slobodnoj trgovini, smanjenju poreza i ratu u Iraku. Tokom kampanje u Ohaju, senator Keri je uzvratio sopstevnom kritikom, nazvavši Buša ”kodajuæom kontradikcijom“ i okrivljujuæi ga za gubitak radnih mesta, porast deficita i pogoršanje odnosa sa saveznicima. Keri je takodje optužio Buša za zanemarivanje potreba obiènih Amerikanaca i pripadnika oružanih snaga:

”Imamo pare za one koji zaradjuju više od 200 hiljada dolara godišnje, a nemamo za one koji se vraæaju u zemlju i one koji joj služe noseæi uniformu,“ rekao je Keri.

Ni jedan od dvojice najbolje plasiranih kandidata Demokratske stranke nije sprovodio kampanju u državama u kojima se juèe glasalo. Umesto toga, pažnju su usredsredili na neke od država u kojima æe preliminarni izbori ili stranaèki skupovi biti održani narednih nedelja. Keri je sprovodio kampanju u Ohaju, a Edvards u Džordžiji i Teksasu.

U takozvani ”super utorak,“ 2. marta, izbori æe se održati u deset država, medju kojima su i gušæe naseljene države Džordžija, Ohajo, Njujork i Kalifornija. Tog dana kandidadi æe se boriti za osvajanje više od polovine delegata koji æe na skupštini Demokratske stranke birati rivala predsedniku Bušu. Èetvorica kandidata preostala u trci - senatori Keri i Edvards, kongresmen Denis Kusiniè i aktivista za gradjanska prava Al Šarpton - ukrstiæe koplja tokom debate u èetvrtak uveèe, u Los Andjelesu.

XS
SM
MD
LG