Linkovi

Inspektori pronašli nove dokaze u Iranu - 2004-02-24


Medjunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da su njeni inspektori pronašli veoma osetljivu nuklearnu tehnologiju u Iranu, koja nije pomenuta u deklaraciji koju je ta zemlja podnela prošle godine. Taj dokument trebalo je da obuhvata sve delove iranske nuklearne tehnologije. Iz Beèa izveštava dopisnik Glasa Amerike, Melani Sali.

U izveštaju medjunarodne atgencije za atomsku energiju, koji je danas podeljen novinarima, zakljuèuje se da Iran nije prijavio visoko razvijene planove i komponente koji bi mogli da posluže za brzo obogaæivanje uranijuma, od koga bi mogle da se izradjuju atomske bombe. Iran je saopštio da ta oprema nije prijavljena zbog kratkih rokova koje mu je nametnula medjunarodna agencija, zbog èega nije imao vremena. U svom izveštaju pomenuta agencija kaže da joj to objašnjenje nije shvatljivo i da se pitanje neprijavljene opreme mora rešiti. Otkada je Iran podneo svoju deklaraciju i pristao na dodatne inspekcije agencije Ujedinjenih nacija, njeni struènjaci pokušavaju da na licu mesta utvrde obim iranskog nuklearnog programa, za koji Iran insistira da ima iskljuèivo miroljubivu namenu. Ali Geri Samore, iz Medjunarodnog instituta za strateška prouèavanja, kaže da to zvuèi neubedljivo:

”Ne poznajem nikoga ko veruje da je taj iranski program imao iskljuèivo miroljubivu svrhu. Ako pogledate istoriju tog programa jasno je da je njegova namena u prvom redu bila razvoj nuklearnog naoružanja. Na osnovu informacija koje sada imamo, Iran je bio najmanje dve godine daleko od izgradnje i puštanja u pogon centrifugalnog uredjaja pomoæu koga bi mogao da proizvodi dovoljno visokoobogaæenog uranijuma za izgradnju par nuklearnih orudja godišnje.“

U izveštaju Medjunarodne agencije za atomsku energiju kaže se da oprema i tehnologija upotrebljavani u Iranu veoma lièe na opremu pronadjenu u Libiji, gde ta agencija takodje sprovodi verifikaciju. Geri Samore kaže kako to ukazuje na postojanje krijumèarske mreže koju je kontrolisao pakistanski nauènik Abdul Kadir Kan:

”Na osnovu onoga što znamo o Kanovim aktivnostima, mislim da je vrlo verovatno da je on nudio Iranu iste planove za izgradnju nuklearnog oružja kao one koje je ponudio i prodao Libiji za 50 miliona dolara. Da li je Iranska vlada to i kupila, za sada nam nije poznato.“

To je kljuèno pitanje, o kome æe Upravni odbor Medjunarodne agencije za atomsku energiju raspravljati kada se poèetkom marta bude sastao u Beèu.

XS
SM
MD
LG