Linkovi

Uskoro sudjenje dvojici terorista Al-Kaide - 2004-02-24


Dvojica optuženika su Ali Hamza Ahmed Sulejman al Balul, iz Jemena, i Ibrahim Ahmed Mahmud al Kusi, iz Sudana. Za Al Balula se smatra da je bio kljuèni propagandista Al-Kaide, koji je režirao video materijale u kojima se velièalo ubijanje Amerikanaca, sa namerom da se regrutuju, nadahnjuju i motivišu drugi èlanovi Al-Kaide. Za Al Kusija se misli da je bio jedan od najvažnijih raèunovodja Al-Kaide, a da se bavio i krijumèarenjem oružja. Takodje se smatra da je bio dugogodišnji saradnik i prijatelj vodje Al-Kaide, Osame bin Ladena, od vremena kada je bin Laden živeo u Sudanu. Za obojicu se misli da su bili bin Ladenovi telohranitelji. Pentagon kaže da su protiv njih podignute optužnice za kovanje zavere za ratne zloèine, ukljuèujuæi napade na civile, ubistva, uništavanje imovine i terorizam. Datum poèetka sudjenja nije objavljen.

Pomenuta dvojica spadaju u grupu od šest zatvorenika koje je predsednik Buš u julu oznaèio kao osobe koje su ispunile uslove za izvodjenje pred sud. Ranije ovog meseca njima su dodeljeni vojni advokati. U bazi Gvantanamo nalazi se oko 650 zatvorenika.

Oružane snage su saopštile da æe sudjenje moæi da prate predstavnici Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta i mali broj novinara. Medjutim, nastojanja grupa za ljudska prava da prate èitav postupak za sada su odbijena. U pismu koje je Pentagon uputio grupi Human Rights Watch kaže se da ogranièen broj mesta u sudnici i drugi logistièki problemi onemoguæavaju da sudjenju prisustvuju svi koji bi to želeli.

XS
SM
MD
LG