Linkovi

Rièard Bauèer: Odnos SAD prema Srbiji zavisi od saradnje sa Hagom - 2004-02-24


Na juèerašnjoj konferenciji za štampu u Državnom sekretarijatu, predstavnik Rièard Bauèer je rekao da SAD žele da se Srbija integriše u evroatlanske strukture, kao “sastavni dio cjelovite i mirne Evrope”, ali da æe stav SAD prema Beogradu zavisiti od njegovog odnosa prema Haškom tribunalu, hapšenju i izruèenju optuženih za ratne zloèine.

Bauèer je rekao Vladu u Beogradu oèekuje “ubrzanje ekonomskih i demokratskih reformi, izgradnja solidnih odnosa sa zemljama jugoistoène Evrope i pridruženje evropskim integracijama uz poštovanje evropskih normi”.

“Te norme ukljuèuju i saradnju sa Haškim Tribunalom, tako da æe naši odnosi sa novom Vladom Srbije zavisiti od akcija koje ta Vlada bude preduzimala. Saradnja sa Hagom je dio obaveza koje bi Srbija trebalo da ispoštuje u ovom trenutku i oèekujemo da to uèini", rekao je Bauèer.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je u subotu agenciji “Asošijeted pres” da izruèenje osumnjièenih Haškom tribunalu neæe biti prioritet njegovog kabineta i da Srbija ima važnije obaveze, poput smirivanja socijalnih tenzija i poboljšanja ekonomske situacije.

Sjedinjene Države su bilateralnu pomoæ Srbiji od 100 miliona dolara i podršku u meðunarodnim finansijskim institucijama, uslovile saradnjom sa Haškim tribunalom i hapšenjem i izruèenjem ratnog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžiæa I komandanta vojske bosanskih Srba, generala Ratka Mladiæa.

XS
SM
MD
LG