Linkovi

Kako je nastao Oskar - 2004-02-24


Duže od šest decenija kompanija Ovens, stvara neke od najèuvenijih amerièkih nagrada, kao što su Emi, Oskar, i priznanje za sportistu godine. Kako kaže direktor kompanije Ovens, Skot Sigl :

” Tamo, naša Berta sastavlja Oskare za iduæu godinu. “

Kompanija Ovens veæ 21 godinu proizvodi statuu Oskara, i Sigl iznosi da je sasvim opravdano što sklapaju Oskare - godinu dana unapred :

” Pre tri godine, statue su ukradene baš pred samo slanje. 55 statua je ukradeno, a 52 su pronaðene. O tri se i dalje ništa ne zna. Morali smo za manje od 7 dana da proizvedemo nove, pre emitovanja dodele nagrada, i ovde je bio pravi cirkus. Radili smo 24 sata - bez prestanka. “

Statue su izlevene od legure sliène kalaju, a onda se elektrolizom na njih nanosi tanak sloj 24-okaratnog zlata, koji nikada na može da se izliže. Tokom Drugog svetskog rata, kada nije bilo metala, Oskari su pravljeni od gipsa. Po završetku rata, dobitnici nagrade su zamenili gipsane statue za pozlaæene. Statue su uglavljene u poniklovan pijedestal, i kada je gotov Oskar teži oko 4 kilograma. Ali, koliko košta ?

” O, ne smemo da govorimo o ceni. Ali, volimo da kažemo da je za dobitnike vredan - milione. “

Ove godine, prvi put je Akademija za filmsku umetnost i nauku dozvolila da se statue Oskara izlože. Od sredine januara, 55 statua je prikazano u kutiji od teškog stakla u Muzeju nauke i industrije u Èikagu. Pred sveèanost, statue su prebaèene u Las Anðeles, uz specijalnu pratnju, i pohranjene na tajno mesto. Funkcioneri Muzeja su izneli da je oko osamdeset hiljada posetilaca došlo da vidi pozlaæene statue, koje veæ 19 godina, ekskluzivno sastavlja Berta Fuentes :

” Obožavam posao, ali kada sastavljam Oskara, oseæam se važnom. “

Berta Fuentes je rekla da su njeni roðaci i prijatelji veoma uzbuðeni kada vide njen rad u rukama presreæne holivudske zvezde, suznih oèiju.

XS
SM
MD
LG