Linkovi

Medjunarodni sud pravde razmatra tužbu Palestinaca - 2004-02-23


Pred Meðunarodnim sudom pravde u Hagu juèe (ponedeljak) je poèeo postupak koji su palestinske vlasti pokrenule protiv izgradnje bezbednosne ograde koju Izrael podiže na Zapadnoj obali. Kako iz Haga izveštava dopisnik GA Lorin Komito, izraelski zvaniènici nisu prisustvovali poèetku sudjenja ili su pristalice Izraela dramatièno propagirale svoj stav ispred zgrade suda.

Palestinski ambasador Naser al-Kidva rekao je pred petnaestoricom sudija Medjunarodnog suda pravde da se u procesu ne radi o èitavom izraelsko-palestinskom konfliktu, veæ samo o jednom delu betonskog zida. Al Kidva je naglasio da zid predstavlja potvrdjivanje okupacije i de fakto pripajanje nekih delova palestinske teritorije Izraelu. Zid je, prema njegovim reèima, kulminacija izraelskih nelegalnih poteza na Zapadnoj obali od 1967., - od okupacije do gradnje naselja.

”Ako Izrael završi gradnju zida, Palestinci æe ostati izolovani u enklavama na polovini teritorije Zapadne obale. Time bi rešenje izraelsko-palestinskog konflikta koje podrazumeva dve države postalo politièki nemoguæe.“

Palestinci su izneli argumente za proglašavanje zida nezakonitim, jer zadire doboko u palestinsku teriroriju i spreèava Palestince da obradjuju zemlju, odu na posao, u školu ili u bolnicu. Oni su zahtevali da Izrael odmah ukloni delove zida koji su na njihovoj teritoriji. Obraæajuæi se novinarima posle izlaganja, Naser Al-Kidva je rekao da su Palestinci izneli èvrste argumente, koje æe biti teško odboriti. U takvoj politièki napetoj atmosferi jedan izraelski novinar upitao je palestinskog ambasadora zbog èega jednostavno ne zaustavi nasilje i teror, na šta je al-Kidva ljutito uzvratio da Izrael treba da prestane da koristi agoniju i bol civila na obe strane za opravdanje svojih politièkih ciljeva i kolonizacije. Sudski zvaniènici su zamolili obe strane da taj razgovor prenesu van prostorija suda.

Van zgrade je zaista bilo aktivno. Oko 500 ljudi protestovalo je u znak podrške Izraelu, stojeæi ispred ostataka jerusalimskog autobusa koji je palestinski bombaš-samoubica digao u vazduh 29. januara, ubivši 11-oro ljudi. Nešto kasnije nekoliko stotina palestinskih demonstranata, domarširalo je do zgrade suda noseæi fotografije dece koji su ubili izraelski vojnici. Orli Šmuel, koja je demonstrirala u korist Izraela, izjavila je da se sud bavi samo polovinom pitanja.

”Ako govorimo o ogradi, koja je samo posledica, trebalo bi da postavimo pitanje terora, koji je uzrok,“ izjavila je ona.

Šmuelova je dodala da je ograda saèuvala od napada školu koju pohadja njena sestra, dokazujuæi da je ona potrebna Izraelu da bi se odbranio. Medjutim, iako je to zvanièan stav Izraela, zvaniènici Vlade nisu želeli da iznesu svoje argumente pred sudom, tvrdeæi da proces nije legitiman. Palestinci tvrde upravo suprotno: da za sada nema sprovodljivog plana za mir i da ga neæe biti osim ukoliko se zid ne ukloni.

XS
SM
MD
LG