Linkovi

Ramsfeld posetio Irak - 2004-02-23


Kako iz Bagdada izveštava dopisnik Kirk Troj, njegova poseta poklopila se sa eksplozijom automobila-bombe ispred jedne policijske stanice u severnom Iraku, u kojoj je poginulo najmanje desetoro, a povredjeno više desetina ljudi.

Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld doleteo je jutros u Bagdad radi razgovora o poveæanju nejakih iraèkih bezbednosnih snaga i sastanka sa komandantima. Ramsfelda je na aerodromu doèekao amerièki civilni administrator u Iraku, Pol Bremer, okružen strogim merama bezbednosti. Sekretar za odbranu sastao se sa najvišim oficirima koji komanduju amerièkim okupacionim snagama u Iraku. Ovo je bila èetvrta Ramsfeldova poseta Iraku od obaranja režima Sadama Huseina, prošle godine. Ramsfeld je amerièkim vojnim helikopterom prebaèen u jednu bazu zapadno od grada, gde mu je podnet izveštaj o pripremama za predaju bezbednosti u ruke iraèke policije. On se takodje sastao sa pripadnicima iraèkih bezbednosnih snaga, kojima je odao priznanje na trudu u uspostavljanju mira u zemlji.

Sjedinjene Države planiraju da veæinu svojih vojnika, trenutno stacioniranih u Bagdadu, povuku u baze van grada, odakle bi pružali podršku iraèkim snagama kada bude potrebno.

Zabrinutost za bezbednost u zemlji podvukao je samoubilaèki napad automobilom bombom, kratko vreme pred Ramsfeldovu posetu, ispred jedne policijske stanice u severnom gradu Kirkuku. U tom napadu, koji se dogodio rano jutros, poginulo je i ranjeno više desetina ljudi. Iraèka policija i spasilaèke službe evakuisali su ranjene i sada pretražuju ruševine tragajuæi za preživelima. Pobunjenici u Iraku èesto napadaju iraèke policajce, smatrajuæi ih za kolaboratore okupacionih snaga. Od poèetka ove godine više od 300 ljudi poginulo je u napadima automobilima napunjenim eksplozivom. U dva gotovo istovremena samoubilaèka napada u severnom gradu Irbilu, ranije ovog meseca, ubijeno je više od stotinu ljudi.

Tokom kratkog juèerašnjeg boravka u Irskoj, radi uzimanja goriva, Ramsfeld je rekao da je teroristièka mreža Al-Kaida aktivna u Iraku i da verovatno stoji iza mnogih napada na koalicione snage i iraèke civile, koji su postali skoro svakodnevna pojava.

XS
SM
MD
LG